Ukrayna’nın planında Kırım’a su tedarik etmek yok!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Kırım’a su sağlama konusunda olasılık sorulduğunda Ukrayna’nın yarımadaya su temini sorunlarının çözümünde Rusya Federasyonu’na yardım etme planının olmadığını söyledi.

su tedarik Kırım
Fotoğraf: Руслан Кобзарь/Facebook

İlhak edilen yarımadanın su temini sorumluluğu Rusya Federasyonu’na aittir ve Ukrayna tarafında yardım sadece iade edilirse mümkündür diyen Kuleba Kırım yarımadasında meydana gelen olayları yakından takip ediyoruz. Tabii ki, oradaki durumun kritik olduğunu biliyoruz ancak işgalci Rusya Federasyonu noktasında olaya bakılırsa orada bunu çözecek hiçbir aracımız yok. İşgalci konumundaki Rusya Federasyonu’na yardım etmek gibi bir planımız asla yok.” diye vurguladı.

Bakan, uluslararası hukuka uygun olarak Rusya’nın ilhak edilmiş yarımadadaki durumdan tam sorumluluk taşıdığını belirtti. Buna karşılık, Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Aleksey Reznikov, Kırım’a su temininin ancak Rusya’nın ilhak edilen yarımada ve Donbass’ı serbest bırakmasının ardından mümkün olduğunu söyledi.

“Rusya Federasyonu’nun Kırım‘a su temini hakkında resmi talebi olup olmadığını henüz bilmiyorum. Ama resmi olarak Kiev’e dönmeleri durumunda çok basit bir cevap var: işgal edilen Kırım’ı serbest bırakın, işgal edilen Donbass’ı serbest bırakın, birliklerinizi çekin. O zaman özgür Kırım’a Ukrayna topraklarından su temin edeceğiz.’‘ dedi.

Ukrayna Dinyeper’den gelen Kuzey Kırım Kanalı üzerinden Kırım’ın tatlı su ihtiyacının % 85’ini karşılamaktaydı; 2014 yılında yarımadanın ilhak edilmesinden sonra kanaldan su temini kesildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com