Kuleba: “Ukrayna’da, yabancılar için taşıyıcılığı yasaklamak gerekir”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Nikolay Kuleba bir brifing sırasında Ukrayna’da, vekil annelerden doğan çocukların % 80’inden fazlası yurtdışına götürüldüğünü, yabancılar için vekil annelik uygulamasının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Taşıyıcı Annelik

Çoğu ülkede taşıyıcı anneliğin yasak olduğunu ekleyen Kuleva “Yabancı çiftler için bu pazarı kapatmak gerekiyor.” dedi.

Taşıyıcı annelik durumunda çocuğun bir emtia olarak konumlandırıldığını belirten Kuleba. “BM, ticari taşıyıcılığın çocuk satmakla eşdeğer olduğunu söyledi. Genel olarak, Almanya, Avusturya, İsviçre, Danimarka, Norveç, Hollanda, İsveç, İtalya, Fransa ve bazı ABD eyaletlerinde taşıyıcılık yasaktır.” dedi.

Verkhovna Rada İnsan Hakları ombudsmanı Ludmila Denisova, şu anda Kiev’deki Venedi” otelinde taşıyıcı annelerden doğan 73 çocuğun olduğunu belirterek “97 çift, 97 yeni doğan çocuğumu almak için ülkemize giriş / çıkış izni alma konusunda yardım etmek için bana başvurdu. Bu, bugün çocukları olan ve bu ebeveynleri bekleyen 8 klinik için geçerlidir. Venedik otelinde, orada 73 çocuk var, 62’si hala ebeveynlerini bekliyor.” dedi.

Ukrayna bu dönemde Arjantin, İtalya, İspanya ve Fransa’dan gelen ebeveynler için 79 izin vermiştir. Gelen kişiler iki hafta karantina altına alınacaklar ve ancak sonrasında çocuklarını görebilecekler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com