Cezaevinde bulunan Saakaşvili süresiz açlık grevine başlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Mihail Saakaşvili

Gürcistan’da cezaevinde bulunan ve aynı zamanda Ukrayna vatandaşı olan Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, süresiz açlık grevine başladığını duyurdu.

Yapılan duruşmada kararını açıklayan Saakaşvili, “Bugün süresiz açlık grevi ilan ediyorum. Bu, rejimin bana ve halkımıza davranış biçimine tepkimdir.” dedi.

Donbass’ta ateşkes ihlal sayısında rekor seviye: Bir günde 1,566 ihlal

Toplantı sırasında, tekrarlanan açlık grevinin onarılamaz sonuçlara ve ölüme yol açabileceğine inanan Hollandalı bir doktorun mektubunu okuyan Saakaşvili, “Talebim, kamusal hakları gereği yeterli tıbbi bakımın sağlanmasıdır.” dedi.

Saakaşvili, Gürcistan’a döndükten sonra geçen yıl Ekim ayında ilk kez açlık grevi yaptı, gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi. Ardından 50 günlük açlık grevini 20 Kasım’da sonlandırdı.

Gürcistan’da Saakaşvili Davası

Eylül 2021’de Saakaşvili’nin 2 Ekim’de yerel seçimlerin yapıldığı günde Gürcistan’a gitme niyetini açıklamıştı. 1 Ekim sabahı ülkeye döndüğünü duyurdu. Aynı gün Saakaşvili gözaltına alındı ve tutuklandı. Açlık grevine gitti.

19 Kasım’da Gürcü Ombudsman’ın himayesinde oluşturulan bir grup tıp uzmanı, Saakaşvili’nin uzun süren açlık grevi nedeniyle tehlikeli bir nörolojik bozukluk geliştirdiğini belirtti. Açlık grevine son verdi.

Bursa’da Ukrayna’ya destek amaçlı bir eylem düzenlendi

Ayrıca, Saakaşvili’ye sınırı yasadışı geçiş yaptığı gerekçesiyle bir dava daha açıldı.

Buna karşılık, Kiev, Ukrayna vatandaşı olarak ülkeye geri dönmesini isteyeceklerini söylemesine rağmen Tiflis bu olasılığı reddediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com