Kuleba, yeni güvenlik garantileri için uluslararası bir zirve düzenlemeyi önerdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı, böyle bir zirvenin düzenlenmesinin şu anda Ukrayna sınırında neler olduğunu tartışmak için çok uygun olduğuna inanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya’nın eylemleriyle daha da kötüleşen gerginliğin azaltılması için BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ile Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin yeni güvenlik garantilerini oluşturmak ve konuyu görüşmek üzere bir zirve düzenlemeyi önerdi.

Dışişleri Bakanlığı basın servisi, Kuleba’nın bu sözlerini AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Brüksel’deki toplantısının ardından duyurdu.

Zelenskiy ve Macron, TCG’nin derhal toplanmasını ve ateşkes çağrısını tekrarladı

Ukrayna, gerilimi azaltma ve yeni güvenlik garantilerinin oluşturulması konusunda bir tartışma yürütmek için bunun en iyi format olarak değerlendirdiğini belirten Kuleba “ABD ve Rusya Federasyonu liderleri arasında olası bir zirve ile ilgili olarak, Ukrayna, çatışmanın gelişmesini önlemeye yönelik her türlü diplomatik çabayı memnuniyetle karşılamaktadır. Aynı zamanda, gerilimi azaltma ve çatışmaları tartışmak için en uygun formatın bu olduğuna inanıyoruz. Yeni güvenlik garantilerinin oluşturulması, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi artı Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla bir zirve düzenlemektir.” dedi.

Bu formatın Ukrayna sınırında neler olup bittiğini tartışmak için çok uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan “Ukrayna’nın güvenliği artık bir numaralı öncelik. Bunu garanti altına almak için her, en küçük diplomatik fırsatı kullanıyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com