Zelenskiy ve Macron, TCG’nin derhal toplanmasını ve ateşkes çağrısını tekrarladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme yaptı ve bu sırada liderler, bölgede derhal ateşkesin sağlanması için Ukrayna Üçlü Temas Grubu’nun (TCG: Trilateral Contact Group) Donbass’ta bir an önce toplanmasına destek verdi.

Zelenskiy yayınladığı Twitter mesajında “Dünkü görüşmeye devam ederek, mevcut güvenlik durumu ve yeni provokatif bombardıman hakkında Emmanuel Macron’u bilgilendirdi. Barış sürecinin yoğunlaştırılmasından yanayız. TCG’nin derhal toplanmasını ve derhal ateşkesin getirilmesini destekliyoruz.” dedi.

Putin neden Ukrayna’yı işgal etmeyecek? NATO kıdemli danışmanı Harlan Ullman açıklıyor

Bir gün önce, Cumartesi gecesi, cumhurbaşkanları, Ukrayna devlet sınırı boyunca ve Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen bölgelerinde güvenlik tehditleri bağlamında telefonla değerlendirme ve pozisyon alışverişinde bulundular.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı internet sitesine göre, Zelenskiy, Ukrayna ordusunda kayıplara sebep olan yasadışı silahlı gruplar tarafından Ukrayna mevzilerine ve özellikle yerleşim yerlerine dönük kışkırtıcı bombardımanının yoğunlaşması hakkında bilgi verdi. “Bunu alaycı bir provokasyon olarak görüyoruz, ancak Ukrayna provokasyona boyun eğmiyor” dedi.

Liderler, özellikle Normandiya formatındaki son gelişmeler ve Ukrayna’nın inisiyatifiyle toplanan TCG toplantısına Rus tarafının katılmayı reddetmesi ışığında barışçıl bir çözüm konusunu görüştüler. Zelenskiy, “Rusya bugün ve dün TCG toplantısından çekildi. Bir an önce düzenlenmesinde ısrar ediyoruz” diyerek, Ukrayna’nın tam ateşkes çağrısı yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin arabuluculuk yapmak için Rusya’nın siyasi iradesine ihtiyacı var

Muhataplar, Rus saldırganlığının tırmanmasını önlemek için uluslararası toplumun daha fazla siyasi ve diplomatik çabalarına ihtiyaç olduğu konusunda anlaştılar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com