Türkiye’nin arabuluculuk yapmak için Rusya’nın siyasi iradesine ihtiyacı var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Türkiye Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Vasil Bodnar Türkiye, Rusya-Ukrayna ihtilafının tam çözümü için arabulucu rolüne ideal olarak uygun olduğunu, bunun Rusya’nın siyasi iradesini gerektirdiğini belirtti.

Ukrinform’a verdiği bir röportajda konuyla ilgili Rusya’nın henüz böyle bir irde göstermediğini belirten Bodnar “Türkiye, Rusya Federasyonu ile diyalog halindedir ve ideal olarak ortak bir zemin bulmaya yardımcı olabilecek bir arabulucu olarak uygundur. Rus tarafının bu müzakereleri kabul etmesi ve barışın sağlanması için diyaloğun başlatılması önemlidir. Bunun için Rusya’nın siyasi iradesine ihtiyacımız var. Görünmese de.” dedi.

Çernobil turları iptal edildi: 19 Şubat’tan itibaren dışlama bölgesi süresiz olarak kapalı

Türkiye’nin arabuluculuk girişiminin, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu ile olan anlaşmazlığı tamamen çözme ve kalıcı bir barışa ulaşma girişimine tekabül etmesi nedeniyle onaylandığını kaydederek “Bunun (arabuluculuk girişimi) üzerinde anlaşmaya varıldı, bu yüzden bizim için sürpriz olmadı. Ön istişareler yapıldı, gündemin nasıl oluşturulacağı konusunda bir anlayış var” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan defalarca Türkiye’nin bölgedeki gerilimi azaltmak için çaba göstermeye, özellikle liderler düzeyinde bir zirveye veya teknik düzeyde görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. 3 Şubat’ta Kiev’e yaptığı ziyarette Erdoğan, liderler düzeyinde bir zirveye veya teknik düzeyde görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu tekrar ifade etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com