Ukrayna’da bulunan nükleer santraller bir felakete yol açabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Gazetesi’nde yayınlanan bir makaleye göre Ukrayna’daki çoğu nükleer santraller kullanım ömürleri açısından kritik bir aşamaya yaklaştı.

UNN‘nin verdigi habere göre, kuralların ihlali ve kullanım süreleri nedeniyle insan eliyle bir felakete yol açabilir. Ancak nükleer santrallerin modernizasyonu için kaynak ayrılmamaktadır.

Santrallerin ömrünü 20-30 yıl kadar uzatmak için ise milyarlarca grivna gerekmektedir.

Ancak böyle bir fon yok ve yakın gelecekte olmayacak. Aşınmış reaktörlerin güvenli şekilde devreden çıkarılması aslında daha da pahalıya mal olacak ve her biri için ortalama bir milyar dolar gerekli.

Bilindiği üzere 4 Ocak’ta Güney Ukrayna Nükleer Santrali‘nde reaktörlerden biri acil olarak durduruldu.

1 Temmuz’dan itibaren uluslararası ortakların talebi üzerine Ukrayna enerji piyasasında bir reform başlatıldı. Ancak, reform şimdilik bir formaliteden ibaret. Ukrayna‘da elektrik piyasası bulunmamaktadır. Gazeteye göre hükümet seçmenleri kaybetmemek için elektrik tarifelerinde artışı ertelemektedir. Ukrayna şu anda Avrupa Birliği içinde en düşük elektrik fiyatına sahip olup, ortalama olarak KW başına 1.25 grivnadır. Gazetenin iddiasına göre elektrik fiyatı pazardaki durum ve maliyetlere göre belirlenmemektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com