Ukrayna’da kenevirin kullanımı yasal zemine oturtuluyor. Gözden geçirilmiş yasa tasarısı yayınlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna’da kenevirin kullanımı yasal zemine oturtuluyor. Gözden geçirilmiş yasa tasarısı yayınlandı

Ukrayna’da kenevirin yasallaştırılmasına ilişkin yasa tasarısının yeni metni ortaya çıktı. Yeni metinde tıbbi ve bilimsel amaçlarla dolaşımına izin verildi. Ürünler için tekil bir barkod üretilecek ve bilimsel çalışmalarda kullanım için polisten bir lisans alınması gerekecektir.

17 Şubat’ta Sağlık Bakanlığı, Ukrayna’da tıbbi kenevirin yasallaştırılmasına ilişkin yasa taslağının yeni bir versiyonunu yayınladı.

Verkhovna Rada halk sağlığı komitesinin başkanı Mikhail Radutskiy, bugün Facebook’ta belgenin son versiyonunun Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasındaki istişareler sonucunda hazırlandığını yazdı. Ona göre, “tıbbi kenevirin kötüye kullanılması risklerini mümkün olduğunca ortadan kaldırıyor.”

Kiev’de şehre giriş ve çıkışları izlemek için 256 güvenlik kamerası kuruldu

Milletvekiline göre, tasarıdaki ana değişiklikler, kenevir kaçakçılığı faaliyetlerine yönelik bina ve tesislerin kullanımı üzerindeki kontrolün güçlendirilmesi ile ilgili. Tasarının ilk versiyonunda, herhangi bir laboratuvarda tetrahidrokanabinolün (esrarın narkotik bileşeni) içeriğini belirlemek mümkündü.

Yenisinde ise sadece İçişleri Bakanlığı’na bağlı laboratuvarlarda yüksek THC düzeyine sahip kenevir yetiştirme faaliyetleri, yalnızca kapalı zemin koşullarında, yani daha yüksek düzeyde kontrol sağlayan seralarda gerçekleştirilmelidir.

Radutskiy, kenevirin bilimsel amaçlarla kullanılması için Ulusal Polis’ten ruhsat alınması gerektiğini de söyledi.

Ayrıca, ürünün her birimine benzersiz bir barkod uygulanması gereken esrar bazlı uyuşturucuların bir kaydının oluşturulması da önerilmektedir. Ayrıca, vatandaşların kenevir bazlı ilaçları Ukrayna topraklarına ithal etmelerine izin verilmektedir, ancak bu sadece e-reçete ile yapılabilecektir.

Halk sağlığıyla ilgili komite başkanı, “Yasallaştırma karşıtlarının başka hangi argümanlarının kalabileceğini hayal bile edemiyorum.” diye özetledi.

Ukrayna nükleer santrallerinde güvenlik iki katına çıkarıldı

Milletvekili, epilepsi hastaları, kanser hastaları, palyatif bakıma muhtaç insanlar, travma sonrası stres bozukluğu olan yaklaşık 2 milyon Ukraynalının Verkhovna Rada tarafından tasarının kabul edilmesini beklediğini vurguladı.

Radutsky, meslektaşlarını tasarı metnini dikkatlice okumaya ve tartışmaya katılmaya çağırdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com