Yolsuzluk ve düşük maaşlar: Ukraynalıların savaşın dışında temel sorunları nelerdir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalılar için en büyük sorun savaş, bunu yolsuzluk ile düşük ücretler ve emekli maaşları takip ediyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından yürütülen anket sonuçlarına göre en büyük sorun yolsuzluk.

Savaş kesinlikle Ukrayna’nın ve vatandaşlarının en büyük sorunu olduğunu belirten araştırmacılar “Ancak Ukraynalıları savaş dışındaki hangi sorunların en çok endişelendirdiğini sorarsanız, sözkonusu listede yüzde 63’ü yolsuzluktan bahsediyor. İkinci en büyük sorun ise düşük ücretler ve emekli maaşları. Diğer önemli sorunlar ise yüksek elektrik tarifeleri, demografik sorunlar ve işsizlik” diye vurguladı.

Sosyologlar, tüm bölgelerde ankete katılanların çoğunun yolsuzluk ve düşük maaş/emekli maaşlarından bahsettiğini belirtiyor.

Yolsuzlukla kim mücadele etmeli?

Ankete katılanların %54’ü yolsuzlukla mücadelenin öncelikle 2014’ten sonra oluşturulan yeni yolsuzlukla mücadele organları olması gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda, ankete katılanların büyük bir kısmı aynı zamanda Cumhurbaşkanı/Cumhurbaşkanlığı Ofisi (%43) ve polis, SBU, savcılık gibi geleneksel olarak “eski” emniyet teşkilatlarından da bahsediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Araştırmacılar, tüm bölgelerin sakinlerinin, yeni yolsuzlukla mücadele altyapısından proaktif faaliyet beklediklerini belirterek “Yolsuzluk Ukraynalılar için güçlü bir tetikleyici olmaya devam ediyor ve Ukraynalılar, Zafer’in yanı sıra yolsuzlukla etkili bir mücadele istiyor. Bu anketin sonuçları, halkın yolsuzluğa gösterdiği ilgiyi bir kez daha kanıtlıyor. Emekli maaşları/maaşlar, işsizlik veya elektrik tarifeleri gibi kişisel refah ile ilgili şeyler, halkı yolsuzluktan kaynaklanan adaletsizliklerden daha az rahatsız ediyor” yorumunu yaptılar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com