Gittikçe daha az sayıda Ukraynalı ülkede işlerin doğru yönde ilerlediğine inanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy cumhurbaşkanlığı seçimleri için desteğini arttırıyor

Mayıs 2022 ile Ekim 2023 arasında Ukrayna’nın doğru yönde ilerlediğine inananların oranı %68’den %60’a düştü.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün (KIIS) anket sonuçlarına göre Mayıs 2022 ile Ekim 2023 arasında Ukrayna’da işlerin doğru yönde ilerlediğini düşünenlerin oranının yüzde 68’den yüzde 60’a düştüğü; özellikle ‘kesinlikle doğru istikamette’ diyenlerin oranının yüzde 32’den yüzde 17’ye düştüğü kaydedildi. Henüz Ukraynalıların çoğunluğu ülkenin gidişatı konusunda iyimser.

Aynı zamanda işlerin ters gittiğine inananların oranı da yüzde 16’dan yüzde 29’a çıktı.

İkamet yeri ne olursa olsun, nüfusun yaklaşık aynı yüzdesi (%58-61) Ukrayna’da işlerin doğru yönde gittiğine inanıyor. Aynı zamanda tüm bölgelerde nüfusun yüzde 27-31’i işlerin ters gittiğine inanıyor.

Devlet kurumlarına duyulan güven

Mayıs 2022’den Ekim 2023’e kadar listede yer alan kurumlar arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve gönüllüler koşulsuz güvenini koruyor.

Yani şu anda Ukraynalıların %94’ü Silahlı Kuvvetlere güveniyor (Mayıs 2022’de %98) ve %87’si (Mayıs 2022’de %87) gönüllülere güveniyor.

Aynı zamanda, bu dönemde merkezi hükümet kurumlarına duyulan güvende de bir azalma gözleniyor: Cumhurbaşkanına güven %91’den %76’ya,hükümete güven %74’ten %39’a, meclise güven ise %58’den %21’e azaldı.

KIIS, hükümet ve parlamento için güven-güvensizlik dengesinin belirgin bir şekilde negatif hale geldiğini, cumhurbaşkanı için ise çoğu insanın ona güvenmeye devam etmesi nedeniyle dengenin pozitif kaldığını vurguluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yerel yönetime duyulan güven değişmedi: Mayıs 2022’de olduğu gibi, %50’si yerel yönetime güveniyor, %46’sı ise güvenmiyor.

Anket raporunda “Kurumlara olan güven düzeyi, şu anda vatandaşların eleştirilerinin öncelikli olarak Hükümete ve Verkhovna Rada’ya, daha az ölçüde de Cumhurbaşkanına odaklandığını gösteriyor. Bu bağlamda bazı eleştirilerin başka bir şeye dönüştürülmemesi de önemli: seçim talebi. Tam tersine Ukraynalıların çoğunluğu seçimlerin zamanında yapılmasını önemsemediğine ve önceliğin zafer olduğuna inanıyor” yorumunu yapıldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com