Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz. Ukrayna’da güncellenen karantina kuralları.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Koronavirüs salgını sebebiyle, Ukrayna’daki karantina kuralları 6 Nisan Pazartesi günü itibariyle sıkılaştırılmakta ve bu tedbirler şimdilik 24 Nisan’a kadar Ukrayna genelinde uygulanacaktır.

Bakanlar Kurulu, 211 sayılı kararname ile kabul edilen yeni kısıtlayıcı tedbirlerin, Ukraynalılar arasında birçok soruyu gündeme getirdiğini kaydetti; yetkililer bu konuda ek açıklamalarda bulundu.

Özellikle, maskesiz sokakta yürümek, Paskalya tatilinde kilise ziyaretleri, kimlik belgesi taşıma zorunluluğu gibi konular.

Neden kimlik belgelerini taşıma kuralını getirildi?

Bir kişide kimlik belgesinin varlığı, kendi kendine tecrit mi yoksa gözlemde mi olduğunu kontrol etmeyi mümkün kılacaktır. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin karantina kurallarını ihlal edenlere idari sorumluluk uygulamalarını da sağlayacağını belirtti.

Maske olmadan sokakta yürümek mümkün mü?

211 sayılı Kararname, halka açık yerlerde maske veya maske takmanız gerektiğini belirtir.

Kamusal alan, ücretli olanlar da dahil olmak üzere alt geçitler, stadyumlar, parklar, meydanlar, oyun alanları, spor alanları, toplu taşıma durakları, asansörler, devlet daireleri, tıbbi tesisler gibi yerleri içermektedir.

Ama! Halka açık yerler listesi yerel yetkililer tarafından genişletilebilir. Örneğin, Kiev’de halka açık yerler arasında toplu taşıma durakları ve bunların çevresinde 50 metrelik bir bölge; kiliseler ve etraflarındaki 50 metrelik alan; alışveriş pasajları ve pazarlar dahil kapalı ve açık tip ticaret kuruluşları; sinemalar ve çevresi halka açık yerlerden sayılmaktadır.

Bu nedenle, sokaklarda maske ile bulunmanız tavsiye edilir, çünkü herhangi bir zamanda “halka açık yer” tanımına giren bölgede olabilirsiniz.

Neden maske zorunlu oldu?

“Bu hepimizin güvenliği içindir. Yaygın koronavirüs hastalığının hızı göz önüne alındığında, tüm insanların potansiyel olarak enfekte olduğu kabul edilir. Virüsün ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak başkalarını tehlikeye atabilirsiniz. Maske başkalarının olası enfeksiyonlarını önler.” denildi.

Parka maskesiz gidersem para cezasına çarptırılabilir miyim?

Karantina kurallarının ihlalinde 17 ila 34 bin grivna para cezası verilir. Eğer bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için sıhhi kuralları ve normları ihlal ederseniz, cezai sorumluluk olur.

Kiliseler karantina süresince kapalı mı?

Hükümet kiliseleri kapatmıyor, ancak kamusal ve dini toplantılar yasaklanıyor.

Bakanlar Kurulu, vatandaşlara “Biz tüm Ukraynalıların karantina döneminde evde kalmalarını istiyoruz.” diye belirtmişti.

Karantina uyumunu kim izleyecek?

Halka açık yerlerde karantina kurallarına uyumun izlenmesi İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Muhafızlar tarafından yapılacaktır.

Sokakta iki kişi birarada yürüyebilir miyiz?

Sokakta sadece birlikte hareket edebilirsiniz. Bir istisna, sayılarına bakılmaksızın çocuklara eşlik edenler daha kalabalık olabilir.

Hangi durumda, 60 yaşın üzerindeki insanlar dışarı çıkabilir?

60 yaş ve üstü insanlar, yüksek risk altında oldukları ve bu nedenle öz izolasyon gerektirdikleri için evde kalmalıdır.

  • İlk olarak, kendileri tarafından belirlenen öz-izolasyon yerine yerleştirilmelidirler.
  • İkinci olarak, birlikte yaşadıkları kişiler dışında, diğer kişilerle temastan kaçınmak.

Yaşlıların onlara bakmak için yakın gençleri yoksa,

Kendinden izolasyonlu (COVID-19 hastaları hariç) ve ilgilenecek kimsesi olmayan kişilerin, kendinden izolasyon yerine 2 km’den daha uzak olmayan dükkanları ve diğer satış yerlerini ziyaret etmelerine izin verilir. Maske rejimine uymaları gerekir.

Buna ek olarak, hükümet, Bölgesel Devlet İdaresi’ne, yaşlılar, engelli kişiler ve kendi kendine tecrit edilmiş kişiler arasında tek başına yaşayan insanları belirlemek ve onlara hizmet sağlamak için ek önlemler almasını emretti.

Evin yakınında yürümek mümkün mü?

Bu yasak değildir, ancak diğer kısıtlamalar geçerlidir: ikiden fazla kişilik gruplar halinde hareket edemez ve parklara / meydanlara, rekreasyon alanlarına ve benzerlerine gidemezsiniz.

Çocuklarla dışarı çıkmasına izin veriliyor mu?

14 yaşından küçük çocukların sadece ebeveynleri veya velileri ile dışarı çıkmaları tavsiye edilir. 211 sayılı Kararname, çocukların sadece halka açık yerlerde refakatsiz olmasına izin verilmediğini belirtmektedir.

“Ama! Yukarıda belirtildiği gibi, sundurma ve evinizin etrafındaki alan bile halka açık bir alanın tanımına girebilir. Bu nedenle, çocukların evi yetişkinler tarafından refakatsiz olarak terk etmemelerini öneririz.”

Bir parka veya meydana gidebilir miyim?

Şimdi imkansız. Parklara, meydanlara, rekreasyon alanlarına, orman parklarına ve kıyı alanlarına ziyaretler yasaktır. Bu sadece evcil hayvanınızı yürütmek veya iş için ihtiyacınız varsa izin verilir.

Evcil hayvanı nasıl gezdirebilirim?

Park ve meydanlarda evcil hayvanlarla yürüyüşe sadece bir kişi ise izin verilir.

Çocuklar ne zaman tekrar okula gidecek?

Karantina 24 Nisan’a kadar geçerlidir ve bu nedenle tüm eğitim kurumları online eğitime geçmektedir. Yayının başlangıcı 6 Nisan.

Mağazalar, bankalar ve eczaneler ziyaretçilerine maske sağlayacak mı?

Hükümet, “Hayır. Karantina döneminde çalışmalarına izin verilen kurumlar ve dükkanlar, yalnızca ziyaretçilerin binalarda ve işyerlerinde maske ve solunum maskesi taktıklarını kontrol edeceklerdir.”

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com