Kremlin, Biden’ın Putin ile yaptığı müzakerelerin sonuçlarını yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Amerika ve Rus liderleri arasında video konferans yöntemiyle yapılan müzakarede Ukrayna konusunun baskın bir yer işgal ettiği kaydedildi.

Kremlin tarafından görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Putin, Minsk anlaşmalarının tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlayan Kiev’in yıkıcı çizgisi ve Normandiya formatındaki anlaşmalar konusunda tepkisini gösterirken “Joe Biden, Rus birliklerinin iddia edilen Ukrayna sınırlarına yakın hareketlenmesine odaklandı odaklandı ve durumun daha da tırmanması durumunda ABD ve müttefiklerinin uygulamaya hazır olacakları yaptırım önlemlerini özetledi. ” denildi.

Buna karşılık, Kremlin’e göre Putin, Biden’e “sorumluluğun Rusya’nın omuzlarına yüklenmemesi gerektiğini” söyleyerek “Ukrayna topraklarını fethetmek ve sınırlarımızda askeri yetenekler geliştirmek için tehlikeli girişimlerde bulunan NATO’dur.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden’dan NATO’nun genişlemesini durduracak yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri talep etti.

Putin, Rusya’nın “NATO’nun doğuya doğru genişlemesini ve Rusya’ya komşu ülkelerde taarruz silah sistemlerinin konuşlandırılmasını dışlayan güvenilir, yasal olarak sabit garantiler” istediğini belirtti.

Görüşmede, NATO’nun Ukrayna ile artan bağlarının ve ittifakın Rusya’yı hedef alan füzeleri konuşlandırma olasılığının, aşılmasına izin verilmeyen bir “kırmızı çizgi” olduğu vurgulandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Washington’un Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerine ilişkin endişelerini dile getirdiği kaydedilerek “Başkan Biden, ABD’nin ve Avrupalı müttefiklerimizin Ukrayna’yı çevreleyen Rus askeri güçlerinin yoğunlaşmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi ve müzakarede bir askeri müdahale durumunda ABD ve müttefiklerimizin güçlü ekonomik ve diğer önlemlere uyacağını açıkça belirtti. Başkan Biden, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteği yeniden teyit etti ve gerilimi azaltma ve diplomasiye dönüş çağrısında bulundu.” denildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Biden’ın Ukrayna’ya desteği ve Rusya’yı diplomasiye davet etmesi nedeniyle ABD’ye minnettar olduklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:”Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği sarsılmaz destek için Başkan Biden’a minnettarız. Başkan Biden’ın Rus lidere diplomatik araçlara geri dönme ve bölgemizde gerilimi azaltma çağrısını destekliyoruz. Ukrayna’nın çıkarları doğrultusunda somut sonuçlar elde etmek için ABD tarafıyla koordinasyona devam edeceğiz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com