Beyaz Saray, Ukrayna’nın kaybettiği tüm bölgeleri geri kazanabileceğinden emin değil

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Biden yönetimi, Ukrayna’nın daha ağır silahlarla bile 24 Şubat’tan bu yana kaybettiği tüm toprakları geri kazanabileceğinden şüphe ediyor.

CNN tarafından, isimleri gizli kalmak koşuluyla yorum yapan Beyaz Saray’daki muhataplara atıfta bulunarak bildirildiğine göre Biden’ın danışmanları, Ukrayna’nın neyi bir zafer olarak görebileceği ve Vladimir Zelenskiy‘nin geri dönüşü olmayan toprak kaybı için neye izin vermesi gerektiği konusunda bir iç tartışma başlattı.

Kiev’e Roket saldırıları: art arda patlamalar yaşandı

Aynı zamanda muhataplar, bu değerlendirmelerin ABD’nin Ukrayna’ya baskı yapmaya başlayacağı ve savaşı bir an önce sona erdirmek için toprak tavizleri vermeye zorlayacağı anlamına gelmediğini vurguladı. Bununla birlikte olumlu bir tahminde bulunmaya da devam ediyorlar: bu yıl Ukrayna kuvvetleri bir karşı saldırı başlatabilecek ve bölgenin büyük bölümlerini geri alabilecek.

Tartışmalara aşina olan bir kongre yetkilisi, kimsenin Ukrayna’nın toprak kaybının kaçınılmaz olduğuna inanmadığını söyledi.

Kiev’in 48 MLRS istediğini, ancak şimdiye kadar Pentagon’dan sekiz adet bir söz aldığını hatırlatan bir yetkili “Ukrayna’nın topraklarını geri alıp alamayacağı, tamamen olmasa da büyük ölçüde desteğimizin hacmine bağlı” dedi.

Kaynaklar, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan‘ın Ukraynalı mevkidaşlarıyla birçok görüşme yaptığını ve ayrıca geçen hafta ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley‘in “Ukrayna’nın savunma şefi” (muhtemelen Başkomutan Valeriy Zalujniy) ve Başkanlık Divanı Başkanı ile saatlerce telefonda görüştüğü belirtildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com