Zelenskiy’den Ukrayna’nın yerli halkları yasa tasarısı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin tasarısına göre, Ukrayna’nın Kırım topraklarındaki yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklardır.

Ukrayna Parlamentosu web sitesinde 5506 numaralı cumhurbaşkanlığı yasa tasarısı metninde “Ukrayna’nın yerli halkı, Ukrayna topraklarında oluşmuş, özgün bir dil ve kültürün taşıyıcısı, geleneksel, sosyal, kültürel veya temsili bir yapıya sahip, Ukrayna’nın yerli halkı olarak öz farkındalık taşıyan otokton bir etnik topluluktur.” denilmektedir.

Özellikle Kırım topraklarında oluşan Ukrayna’nın yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklardır.

Cumhurbalkanı, yerli halkları temsil etmek ve onlar adına kararlar almak için yetkilendirilecek yerli halkların temsili organlarının oluşturulmasını önermektedir.

Tasarının amacı “Ukrayna yerli halklarının hukuki statüsünü belirlemek ve Ukrayna yerli halklarına ait kişilerin tüm insan haklarına ve temel özgürlüklerine tam olarak sahip olmaları için yasal güvencelerin tesis edilmesidir.”

Zelenskiy, tasarıyı olağanüstü bir Rada toplantısı için acil olarak sundu.

Kanunun kabul edilmesinin, Ukrayna’nın yerli halklarının, Ukrayna Anayasası ve kanunlarında öngörülenin yanı sıra, uluslararası hukuk normları tarafından belirlenen tüm insan haklarına ve temel özgürlüklere tam olarak sahip olmasına izin vereceği belirtilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com