Ukrayna, Belarus ile hava trafiğini tamamen kesiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) Sekreteri Alekse Danilov, Ukrayna’nın Belarus Cumhuriyeti ile hava trafiğini tamamen durdurduğunu ve hava sahasını atlayarak tüm uçuşları yeniden yönlendirdiğini söyledi.

Uçak

NSDC sekreteri Danilov “Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin, Belarus yetkililerinin Ukrayna sınırlarının yakın çevresinde yaptıkları faaliyetlerle demokratik değerlere yönelik meydan okumaların tehlike düzeyini ve küstahlığını dikkate alarak, Belarus Cumhuriyeti ile hava trafiğini tamamen durdurma kararı istediğini ve hava sahasını atlayarak tüm uçuşları yeniden yönlendirme yönünde talimat aldıklarını.” belirtti.

NSDC sekreteri, “Belaruslu muhalif bir gazetecinin 23 Mayıs’ta Minsk’te tutuklanmasının tüm demokratik dünya için açık bir meydan okuma, uluslararası norm ve kurallara açık bir göz ardı etme” olduğunu vurguladı.

Pazartesi günü erken saatlerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna hükümetine 23 Mayıs’ta Minsk havaalanında meydana gelen olaylarla ilgili olarak Ukrayna ile Beyaz Rusya arasındaki uçuşların sonlandırılması konusunda bir karar hazırlama talimatı verdi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Belarus Cumhuriyeti ile hava trafiğinin tamamen durdurulması konusunu ele almak için 25 Mayıs Salı günü olağanüstü bir hükümet toplantısı düzenliyor.

Bildirildiği gibi, 23 Mayıs’ta, Atina’dan Vilnius’a Beyaz Rusya hava sahasından geçen İrlandalı havayolu Ryanair’in uçağı bir Mig-29 savaş uçağı nezaretinde acilen Minsk havaalanına indirildi. Uçakta aşırılık yanlısı Telegram kanalı Belarus of the Brain’in editörü Roman Protasevich ve arkadaşı Vilnius European Beşeri Bilimler Üniversitesi öğrencisi ve Rusya vatandaşı Sofia Sapega vardı. İkisi de Belarus yetkilileri tarafından gözaltına alındı.

AB ve ABD, Protasevich’in serbest bırakılmasını talep ederek Ryanair uçağının Minsk’e zorla inişini kınadı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com