2021 Elit Kalitesi: Ukrayna küresel sıralamada 76. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İsviçre St. Gallen Enstitüsü tarafından yapılan sıralamada, Ukraynalı seçkinlerin kalitesi “ortalama” olarak değerlendirildi.

Üniversitenin web sitesinden yayınlanan 2021 yılı Elit Kalite Raporu’nda Ukrayna 151 ülke arasında 76. sırada yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye 87. sırada. 

Ülkenin seçkinlerinin kalitesi 107 kritere göre değerlendiriliyor. Sıralamadaki ilk 10 ülke, en kaliteli elitler kategorisine dahil edilmiştir (İlk 3 ülke: Singapur, İsviçre ve Birleşik Krallık). Ukrayna’nın önündeki 50 ülke kaliteli elitlerdir. Bunu “ortalama kalitede” seçkinlere sahip ülkeler izlemektedir. Bu kategoriye Ukrayna başkanlık ediyor.

Sıralamadaki Ukrayna’nın komşuları Dominik Cumhuriyeti (74.), Uganda (75.), Arnavutluk (77.), Gine-Bissau (78.) şeklindedir.

Çalışmanın yazarlarına göre, seçkinler toplumda koordinasyon sağlamak ve en etkili iş modellerini kurmak için en büyük yeteneğe sahip baskın koalisyonlardır. Elit iş modelleri ya sürdürülebilir değer yaratabilir ya da diğerlerinden, özellikle seçkin olmayanlardan (yani rant arayışıyla) değer türetebilir. Değer yaratma faaliyetleri yenilik, ticaret veya üretimi içerir. Değer çıkarma, engelleri, ayrımcılığı veya tekeli içerir. Seçkin iş modellerinin toplam değeri ne kadar yüksekse, ulusal elit sistemin kalitesi o kadar yüksek olur.

Çalışmaya şuradan erişebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com