Ukrayna’da iki nükleer santralin yanında kripto madencilik çiftlikleri inşa ediliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna kripto para biriminin merkezi olmak istiyor. Bunun için çıkaracağı “Sanal varlıklar hakkında” yeni yasa, kripto para birimlerini ve bunlarla ilişkili işlemleri yasallaştırmayı amaçlıyor.

Amerikan yayını Foreign Policy, Ukrayna’nın kripto para biriminin merkezi olmak istediğini ve ülkenin yakında kripto para birimlerini ve bunlarla ilgili işlemleri yasallaştırmak için tasarlanmış “sanal varlıklar hakkında” bir yasa çıkarması gerektiğini belirten uzun bir makale yayınladı. Kaynağa göre, kripto para “sıkıntılarla dolu bir ülkeyi gelişmiş finansörler için uygun koşullara sahip uluslararası bir merkeze dönüştürebilir.”

Korrespondent’e göre, yakında Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporoje nükleer santralinin yanında bir bitcoin madenciliği çiftliği açılacak. Proje geçen yıl 700 milyon dolar yatırım yapan özel bir İsviçre şirketi H2 ile imzalandı. Hollandalı blockchain şirketi Bitfury ile ortaklaşa Rivne nükleer santrali yanında başka bir çiftlik inşa ediliyor. Nükleer santrallerin yanındaki konum, büyük miktarda elektrik tüketen madencilik çiftlikleri için idealdir.

Ayrıca, Ukrayna düşük vergilerin yardımıyla kripto para ticaretini aktif olarak çekmeyi planlıyor: şirketler kârın % 5’ini ödeyecek ve KDV ödemeyecek; bireyler ise 2025’in sonuna kadar ödemesiz sürenin sonunda % 5 ödeyecek.

Muhabir, Ukraynalıların kripto para kullanımında dünyada birinci sırada olduğunu iddia ediyor. Ortalama olarak, bugün Ukrayna’da kripto para birimiyle yapılan günlük işlem hacmi 150 ila 200 milyon dolar arasında değişiyor.

Bugün Ukrayna’da kripto para birimleri alanında çalışan yaklaşık 100 şirket var. Hacken’e göre Temmuz 2019 ile Haziran 2020 arasında Ukrayna’dan 8.2 milyar dolar değerinde kripto para çekildi ve 8 milyar dolar piyasaya sürüldü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com