Kriz kapıda mı? Rusya’nın iki aylık bütçe açığı neredeyse yıllık plana ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kriz kapıda mı? Rusya'nın iki aylık bütçe açığı neredeyse yıllık plana ulaştı

2023 yılının ilk iki ayında Rusya Federasyonu’nun bütçe açığı 2.581 trilyon ruble (yaklaşık 34 milyar dolar) oldu. Ve neredeyse yıllık plana yaklaştı.

Rus Kommersant’ta çıkan habere Rusya bütçesinin Ocak-Şubat 2023 döneminde petrol ve gaz gelirleri, 2022’nin aynı dönemine göre %46 azaldı. Bunun sebebi ise Ural petrolü ve gaz ihracat fiyatlarının düşmesidir.

Genel olarak, Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı’na göre, bu dönem için bütçe açığı 2.581 trilyon ruble olarak gerçekleşti. 2023’ün tamamı için ise bu gösterge 2.925 trilyon ruble (38,7 milyar dolar) seviyesinde belirlenmişti.

Ocak-Şubat 2022’ye kıyasla açık altı kat arttı ve gelirler %25 azaldı. Aynı zamanda, harcamalar 2022’nin aynı dönemine göre %52 artarak 5.744 trilyon rubleye (76 milyar dolar) yükseldi.

Rusya Federasyonu’nun hazinesinin yaklaşık üçte birini enerji kaynaklarından elde edilen gelirler oluşturduğunu belirtmek gerekir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com