AB savunma bakanları, Ukrayna için ortak mühimmat alımını görüşmek üzere 8 Mart’ta toplanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB ülkelerinin savunma bakanları, Ukrayna için ortak 155 mm mühimmat alımı konusunda anlaşmaya varmak için 8 Mart Çarşamba günü Stockholm’de bir araya gelmeyi planlıyor.

Reuters haberinde “Bu hafta AB savunma bakanları, Rus işgaline karşı savaşmak için daha fazla top mermisi isteyen Ukrayna’ya 155 mm’lik mühimmat tedarikini hızlandırma planlarını ve daha fazla mühimmat için ortak bir siparişi tartışacaklar.” denildi.

Estonya savunma bakanı Hanno Pevkur gazeteye verdiği demeçte, bakanların 8 Mart Çarşamba günü Stockholm’de bir araya geldiklerinde ortak satın alma konusunda “siyasi bir fikir birliğine” varacaklarına inandığını söyledi.

Ancak Pevkur, ortak satın alımlar için nasıl ödeme yapılacağı gibi temel konuların hala tartışıldığını kaydetti. Ayrıca, AB üyelerinin Ukrayna’da askeri yardım için halihazırda tahsis edilmiş olan fonlara güvenemeyeceği konusunda da değindi.

Bakan ayrıca, ortak satın almanın AB organları arasındaki mücadeleye kök salmaması gerektiği konusunda da uyardı. AB bürokrasisinin farklı kesimleri son günlerde bu kavram için mücadele ediyor. Proje hayata geçirilirse, savunma tedariki büyük ölçüde bloğun bireysel üye devletlerinin hükümetlerinin ayrıcalığı olduğundan, AB entegrasyonuna yönelik önemli bir adım olacaktır.

Ortak satın alma, AB kurumunun Stockholm’de bakanlar tarafından görüşülecek olan üçlü planının bir parçası.

İlk adım, Ukrayna’ya askeri yardımı finanse eden Avrupa Barış Fonu’ndan daha yüksek bir geri ödeme oranı teklif ederek AB’yi kendi rezervlerinden Kiev’e derhal daha fazla cephane aktarmaya teşvik etmek olacaktır.

Planın ikinci kısmı, AB ve Norveç’teki 155 mm’lik mühimmat üreticileriyle sözleşme imzalamak için hızlandırılmış bir prosedür sağlıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com