Yusov: Mahkumun infazının videosu Ukraynalıları sindirmek amacıyla yayınlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü temsilcisi Andrey Yusov, Ukraynalı asker Timofiy Şadur‘un Oleksandr Matsiyevskiy’ın Ruslar tarafından idam edildiği sırada çekilen ve internette yayılan videonun, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü soykırım savaşının tezahürlerinden biri olduğunu söyledi.

Katıldığı teleton yayınında konuşan Yusov “Video, silahsız ve Cenevre Sözleşmelerinin koruması altındaki bir savaş esirinin infazını konu alıyor. Bu, kiminle uğraştığımızın başka bir örneğidir. “Slava Ukraini” sloganı attıktan sonra öldürüldü. Bu, saldırgan Rusya’nın soykırımcı savaşının ve soykırımcı politikasının bir başka tezahürüdür” dedi.

Ona göre bu olay, Rusya’nın Cenevre Sözleşmeleri ve uluslararası hukukun bir başka alenen ihlalidir. “Ruslar bu suçu kasıtlı olarak videoya kaydetti ve kasıtlı olarak kamuoyuna açıkladı. Bunlar, Raşistlerin utanmadığı soykırım eylemleri ve bu rejimin ve bu sözde ordunun kamu politikasıdır” dedi.

Yusov, bu videonun muhtemelen Ukraynalıları sindirmek için halka açıldığı görüşünü dile getirerek “Ama diğer tüm durumlarda olduğu gibi – sözde blitzkrieg veya füze saldırıları – bunlar yalnızca Ukraynalıları birleştiren şeylerdir” diye ekledi.

6 Mart’ta internette Rusların Ukraynalı bir savaş esirini vurduğu bir video yayınlandı. Görüntülerde Ukraynalı bir askerin Rusların sorularını “Slava Ukraini!” sloganıyla yanıtladığı görülüyor. Sonrasında Rus askerler, Ukraynalı askeri otomatik silahlarla tarayıp öldürüyor. Videonun nerede ve ne zaman çekildiği bilinmemektedir.

SBU ve Başsavcılık, mahkumun infazına ilişkin soruşturma yürütmektedir.

Zelenskiy de videoyu yorumladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de, 6 Mart akşamı yaptığı video konuşmasında, askerin, Ruslar tarafından kurşuna dizildiği videosunu yorumlayarak “Bugün, işgalcilerin yüzlerine cesurca “Ukrayna’ya şan!” diyen bir askeri nasıl vahşice öldürdüğünü gösteren bir video yayınlandı. Hep birlikte, birlik içinde onun şu sözlerine yanıt vermemizi istiyorum: “Kahramana şükürler olsun! Kahramanlara şeref! Ukrayna’ya şan!” Ve katilleri bulacağız” dedi.

7 Mart’ta Ukrayna Kara Kuvvetleri, ön verilere göre Ruslar tarafından infaz edilen askerin 30. mekanize tugayından Timofiy Mikolayıviç Şadura olduğunu duyurdu.

Ruslar tarafından infaz edilen askerin Jitomir bölgesinde bulunan Mala Dereviçka köyünden olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME:
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri “Kuzey” Bölge Müdürlüğü, “SlavaUkraini!” dediği için Ruslar tarafından vurularak öldürülen Çernihiv Oblastı, 119. Ayrı Tugay, 163. Tabur Ukrayna askerininadını Oleksandr Matsiyevskiy şeklinde resmi olarak yayınladı.Kişi adındaki karışıklık ilk anda eldeki az sayıda bilgi sebebiyle bir başka isimle karıştırılmasına sebep oldu.Matsiyevskiy’nin 7 Ocak’ta öldürüldüğü ve cesedinin 14 Şubat’ta Ukrayna’ya teslim edildiği tespit edildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com