Ukrayna’nın askeri harcamaları 44 milyar dolara ulaştı: bir yıl içindeki artış yüzde 640

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın askeri harcamaları 44 milyar dolara ulaştı: bir yıl içindeki artış yüzde 640

Dünya askeri harcamaları yeni bir zirveye ulaştı. ABD, Çin ve Rusya toplam askeri harcama miktarın yarısından fazlasını oluşturdu. Avrupa’da da askeri harcamalar önemli ölçüde arttı

2022’de Ukrayna’nın askeri harcamaları %640 artışla 44 milyar doları buldu. Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) verilerine göre bu, askeri harcamalarda kaydedilen en yüksek yıllık artış oldu .

Rusya Federasyonu’nun geniş çaplı işgaliyle birlikte, Ukrayna’nın askeri harcamaları 2021’de %3.2 iken 2022’de GSYİH’nın %34’üne ulaştı.

Aynı zamanda, geçen yıl Rus askeri harcamaları %9.2 artarak yaklaşık 86.4 milyar dolara ulaşırken, Rusya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının %4.1’i oldu. 2021’de gösterge GSYİH’nın %3,7’siydi.

Toplam dünya askeri harcaması ise %3.7 arttı ve 2.24 trilyon dolarlık yeni bir zirveye ulaştı. ABD, Çin ve Rusya, miktarın %56’sını oluşturdu. Avrupa’da gösterge, son 30 yılın en keskin yıllık büyümesini gösterdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com