Yeni binaların satışına KDV getirecek yasa tasarısı Ukrayna Parlamentosu’na sunuldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, Verkhovna Rada’ya yeni inşa edilen dairelerin veya evlerin satışına ilişkin işlemlerde katma değer vergisi (KDV) uygulanmasını öneren bir yasa tasarısı sundu.

5600 Sayılı “Ukrayna Vergi Kanununda ve Ukrayna’nın Bütçe Gelirlerinin Dengelenmesine İlişkin Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 2 Haziran’da parlamentoda tescil edildi. Tasarıyı Başbakan Denis Şmigal sundu.

Bu nedenle, açıklayıcı nota göre, yasa tasarısı ilk konut tesliminde KDV vergilendirmesi getiriyor. Yani, yeni inşa edilen dairelerin veya evlerin satışına ilişkin işlemler artık KDV’yi içerecektir.

Katma değer vergisi açısından, devlet tarafından inşa edilen sosyal konutlar haricinde yeni inşa edilen tüm konutlar arzına yönelik işlemlerin vergilendirilmesi önerilmektedir. Konut piyasasında fiyatların arz ve talebe göre şekillendiği göz önüne alındığında her kesimi eşit olarak etkileyecektir.

Ek olarak, tasarı, üçüncü ve sonraki gayrimenkullerin satışından elde edilen gelirin % 18’i oranında kişisel gelir vergisi getirmeyi de önermektedir.

Tasarı geçerse, hükümler 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girecek şekilde düzenlenmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com