Ukrayna’da “yeşil” elektrik üretimi bir yılda iki katına çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020’de Ukrayna, 2019’a göre yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği enerjiyi yaklaşık 2 katına yükselterek 10.2 milyar kWh’ye çıkarttı.

Ulusal Enerji Hizmetleri Komisyonu’nun (NEURC) 2020’deki faaliyetlerinin sonuçlarına ilişkin raporda “2020 yılında alternatif kaynaklardan elektrik enerjisi üreten elektrik santrallerinin kapasite artışının olumlu dinamikleri devam etti. Böylece, geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik hacmi, 2019’daki 5.570 milyar kWh’e kıyasla 10.219 milyar kWh’e yükseldi.” denildi.

Geçen yıl yenilenebilir enerji kapasitelerinde önemli bir artışın yanı sıra, Ukrayna’da tepe elektrik tüketiminde önceki yıllara göre %10 oranında kritik bir düşüş gözlemlendi.

Düzenleyici, bu tür dinamiklerin anormal derecede sıcak hava, metal ürünlere yönelik küresel talebin azalması ve karantina önlemlerinin getirilmesi ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

Ulusal Komisyon “Bütün bunlar ve hanehalkı tüketicilerinin çapraz sübvansiyonunun sağlanması, piyasada önemli bir finansal dengesizliğin oluşmasına ve bunun sonucunda piyasa katılımcıları arasında karşılıklı borçluluğa yol açmıştır. Ve durumu çözmek için NEURC, “yeşil tarifeler” seviyelerini revize etti.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com