Ukrayna Parlamentosu çifte vatandaşlıkla ilgili iki tasarıyı görüşebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
vatandaşlık

Golos Partisi üyesi Milletvekili Yaroslav Jeleznyak Telegram kanalından yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) önümüzdeki hafta genel kurulda Ukrayna’da çifte vatandaşlığın düzenlenmesine ilişkin (6368-d ve 6369-d) sayılı iki yasa tasarısını ele alabileceğini söyledi.

Jeleznyak “Önümüzdeki genel kurul haftasında çifte vatandaşlık meselesinin çözümüne ilişkin iki ilginç yasa tasarısı sunulabilir: 6368-d ve 6369-d… Konu ve özellikle de yakın zamanda Rada’nın iki milletvekilinin vatandaşlıktan çıkarılması gözönüne alındığında, tartışma hararetli olacaktır” diye yazdı.

Avrupa Birliği, önümüzdeki hafta Ukrayna’ya 5 milyar avroluk bir yardım paketi tahsis etmeyi planlıyor

Jeleznyak, 6368-d sayılı yasa tasarısının Ukrayna vatandaşlığının kaybedilmesi ve kazanılmasına ilişkin gerekçeler listesini önemli ölçüde tamamladığını ve çifte/çoklu vatandaşlığın belirli ölçüde serbestleştirilmesini öngördüğünü hatırlattı.

Kanun tasarısı ayrıca vatandaşlıktan çıkarılma mekanizmasını da zorlaştırmaktadır.

Milletvekillerine göre, 6369-d sayılı kanun tasarısı, devlet görevlerine (stratejik şirketlerdeki üst düzey pozisyonlar ve kamu hizmeti de dahil olmak üzere kamu hizmeti) başvuranlar için yabancı vatandaşlık beyanı zorunluluğu getirmektedir. Ayrıca, bu kişilerin “beyan edilmemiş” vatandaşlığa sahip olduklarının tespit edilmesi halinde görevden alınmaları için bir prosedür öngörmekte ve saldırgan bir ülkenin vatandaşlığına sahip kişilerin bu görevlerde bulunmalarını yasaklamaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com