Gazprom Ukrayna’ya giden gaz borularını söküyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Doğalgaz İletim Operatörü başkanı Sergey Makogon Rusların gelecekte Ukrayna tarafından gaz geçişinin teorik olasılığını bile yok etmek istediğini, bu nedenle Rusya Federasyonu’ndan Ukrayna’ya gaz akımını sağlayan boruları sökmeye başladığını belirtti.

Gazprom

Konu ile alakalı bir açıklama yapan Makogon “İşte Gazprom, Ukrayna sınırına gazın gönderildiği topraklarındaki boruları sökmeye başladığı gerçeği ortada. Bu bir sorun, ama özellikle etkileyemiyoruz. Aslında, gelecekte Ukrayna’nın gaz geçişinin teorik olasılığını bile yok etmek istiyorlar.” dedi.

Aynı zamanda GTS İşletmecisi olarak sermaye yatırımlarını Rus gazının geçişi olmadan kullanılacak tesislere odakladığını belirten Makogon, gaz taşıma sisteminin ayrı parçalara bölünmesi senaryosunu desteklemediğini ekledi.

Gazprom ile yapılan sözleşme uzatılmazsa, GTS İşletmecisi tüketicilerine gaz tedarikine odaklanacağını vurgulayan Makogon Ukrayna GTS Operatörünün yeni bir sözleşme kapsamında Rus gazının geçişi için 25 milyar grivna aldığını söyledi. 2025 yılına kadar Ukrayna, Rus gazının taşınmasından 7 milyar dolar kazanmayı bekliyor.

Ocak-Mayıs aylarında Gazprom’un GTS aracılığıyla Avrupa’ya 20 milyar metreküp gaz ihraç ettiği ve bunun önceki yıla göre iki kat daha düşük olduğu da belirtildi.

Kaynak:korrespondent.net

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com