Naftogaz’dan Rus Gazprom’a, 17 milyar dolarlık ek ödeme talebi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Naftogaz İcra Direktörü Yuri Vitrenko, 17.3 milyar dolar değerinde bir ek ödeme talebi için ekibinin işlemleri tamamladığını ve denetleme kurulundan onay alındığını belirtti.

Facebook sayfasına bu konuda bir mesaj yazan Vitrenko,

“Birilerinin niyetleri veya söylentiler hakkında yorum yapma fikrini gerçekten sevmiyorum, bu durumda bunu yapmamak daha iyidir. Fakat benim açımdan, Kırım’daki varlıklarla ilgili Rusya’ya karşı tahkimin Naftogaz’daki sorumluluğumun ana alanı olmadığını söyleyebilirim. Bu yıl yaptığımız güncel dava hakkında konuşmak gerekirse, o dönem sadece ekonomik bileşenlerden, yani tazminat miktarından sorumluydum. Genel müdür olarak asıl sorumluluğum ise Gazprom ile ilişkiler. Geçen yıl Aralık ayında Naftogaz adına 7.2 milyar dolar gelir garantili bir transit sözleşme imzaladım.”

İcra direktörüne göre, sözleşmenin bozulmamasını ve Gazprom’un transit gazı tedarik etmese bile bu 7.2 milyar ödeme yükümlülüğünden kurtulmamasını sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Gazprom’un yükümlülükleri, yeni sözleşmede yer alan “indir veya öde” ilkesi ile belirlenmiştir.

Vitrenko, “Buna ek olarak ekibim, Gazprom’a 17.3 milyar dolar değerinde ek bir ödeme yapması için hazırlık yapmaktadır ve Naftogaz Denetleme Kuruluna açık bir şekilde formüle etti ve onaylandı.” dedi

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com