Pandemi nedeniyle çalışan Ukraynalıların iş hayatı nasıl değişti? (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik olarak aktif Ukrayna vatandaşlarının %53’ü koronavirüs enfeksiyonu Covid-19 pandemisi sırasında işlerinde herhangi bir değişiklik yaşamadı ve şu anda eskisi gibi çalışıyor.

Pandemi Çalışma

21-26 Mayıs’ta Razumkov Merkezi tarafından yayınlanan bir sosyolojik araştırmaya göre ekonomik olarak aktif vatandaşların % 13.7’si tamamen veya kısmen tam ücretli olarak uzaktan çalışmaya, % 6.9’u kısmen veya tamamen kısmi ücretli uzaktan çalışmaya geçti. % 6’sı kısmen ücretli izne giderken, % 1.9’u tam ücretli olarak izne çıktı. % 8.9’u ücretsiz izne ayrılırken, % 3.8’i pandemi nedeniyle işini kaybetti.

Ekonominin kamu ve özel sektör çalışanları, çalışma programlarında herhangi bir değişiklik hissetmediklerini (% 52.5 ve % 56) yaklaşık olarak eşit düzeyde vermektedirler. Bununla birlikte, kamu sektöründeki işçilerin % 26’sı uzaktan çalışma moduna geçerken, özel sektörde bu oran % 10 oldu. Kamu sektöründe ücretsiz izine gönderilenlerin oranı % 11 olurken, özel sektörde bu oran % 5 oldu. İşini kaybedenlerde de kamu sektörü % 4, özel sektör % 0.3 oranında oldu.

Pandemi sürecindeen çok geçici olarak çalışanlar etkilendi: aralarında sadece % 36’sı işlerinde hiçbir şeyin değişmediğini belirtti (Kalıcı olarak çalışanlar arasında bu oran % 58.5). % 20’si ücretsiz izne ayrıldıklarını, % 7’si de işini kaybetti (Kalıcı çalışanlarda bu oranlar sırasıyla % 17 ve % 0.6). Geçici olarak istihdam edilenler arasında sadece % 2’si tamamen veya kısmen tam ücretle uzaktan çalışmaya geçtiklerini belirtirken, sürekli çalışanlar arasında bu oran % 17 oldu. Özel sektörde geçici olarak istihdam edilenlerin payının kamu sektörüne göre oldukça yüksek olduğu da belirtilmelidir (sırasıyla % 17 ve % 2).

Koronavirüs pandemisi sırasında maaşlarının nasıl değiştiği sorulduğunda, ekonomik olarak aktif nüfusun % 54’ü değişmediğini, % 37’si azaldığını ve sadece % 3’ü arttığını belirtti. Özellikle özel sektörde çalışan işçilerin ücretlerinde azalma görülmüştür.

Geçici olarak çalışanlarda ise % 61’i ücretlerin düştüğünü belirtti.

Ekonomik olarak aktif nüfusun %14’ü uzaktan çalışmak istediğini belirtti. Ekonomik olarak aktif katılımcıların %73’ü uzaktan çalışmaya olumsuz yaklaşırken, %12’si ise kararsızdı.

Çalışma, ana sosyo-demografik göstergelere göre yetişkin nüfusu temsil eden bir örneklemde 18 yaş ve üstü 2017 katılımcılarının ikamet yerlerinde “yüz yüze” görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com