Ukrayna’da oligarklar hakkındaki yasanın kabul edilmesinden sonra ne değişecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, cumhurbaşkanının oligarşiden arındırma konusundaki yasama girişiminin bir sonucu olarak, Ukrayna’daki oligarşik sistemin ortadan kaldırılacağına olan güvenini dile getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi

Başkanlık Ofisi danışmanı Mikhail Podolyak yaptığı yorumda “Oligarşizme karşı cumhurbaşkanlığı yasa tasarısı zaten mecliste. Bu tasarı, aslında, oligarklar ve kamu siyasi oluşumları arasındaki geleneksel gölge ilişkiler sistemini kökten değiştiriyor.” dedi.

Podolyak, en azından, oligark ile üst düzey yetkililer, milletvekilleri, yargıçlar, yüksek askeri rütbe sahipleri, siyasi organ başkanları arasındaki temasların gerçeğinin beyana tabi olacağını kaydederek “Bu tür temaslardaki katılımcıların her biri, toplantının yeri, zamanı ve içeriği hakkında bir beyanda bulunmak zorunda kalacak. Yani toplum başlangıçta iletişimle ilgili bilgilere sahip olacaktır. Öte yandan, oligarkların özelleştirmeye katılmaları ve doğrudan veya dolaylı olarak siyasi partilere finansman sağlamaları yasaklanacak. Neden? Çünkü bunlar birbirine çok bağlı süreçler: politikacılar aracılığıyla rekabetçi olmayan özelleştirme kuralları oluşturuyorsunuz ve sonra hayali bir rekabetle kazanan oluyorsunuz.” dedi.

Uzun süredir oligarklar ve onlarla bağlantılı kişilerin Ukrayna siyaseti ve ekonomisinde özel bir konuma sahip olduğunu belirten Podolyak “Yasaya uymadılar, hatta politikacıları, milletvekillerini, yargıçları satın aldılar. Kaynaklarını devlete şantaj yapmak ve kamu kaynaklarını kendileri için çıkarmak için kullanabilirler. Şimdi tüm bunlar engellenecek. Ve oligarklar için çalışmaya alışmış oligarklardan veya politikacılardan biri buna direnirse, devletten çok sert bir yanıt alacaktır. Tabii ki, hemen değil ve tam olarak değil. Çünkü bugün yeni ilişkiler sisteminin sadece ilk tuğlası atıldı.” dedi.

Ayrıca, lojistik üzerinde çalışmak, diğer düzenlemelerde uygun değişiklikler yapmak, bu konuyla ilgili birkaç önemli yasayı kabul etmek, toplumu ve her şeyden önce seçkinlerin temsilcilerini yeni kurallara alıştırmak gerekiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com