Yabancılar ve Ukraynalılar için Ukrayna’ya giriş kuralları (güncel)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna hükümeti, Ukrayna vatandaşları ve yabancılar için birkaç kez ülkeye giriş ve karantina koşullarını değiştirdi.

Pasaport-kontrol-Ukrayna

Ukrayna’ya kimler gelebilir, bunun için neler gerekli, sınırı geçtikten sonra 2 haftalık kendi kendine izolasyon gerekli mi, bir koronavirüs testi yaptırmak gerekli mi? 20 Temmuz 2020 itibariyle güncellenmiş bilgiler.

Ukrayna’ya kimler girebilir?

Herhangi bir Ukrayna vatandaşı, ülkenin bir mukimi ve daha önce bir sebepten ötürü ülkeye girmesi yasaklanmamış bir yabancı Ukrayna’ya seyahat edebilir.. Yabancı vatandaşların karantina nedeniyle Ukrayna’ya girmesi yasağı Haziran 2020’de kaldırılmıştı.

Yabancılar Ukrayna’ya girmek için hangi belgelere ihtiyaç duyuyor?

Sınır Muhafız Servisi sizden Ukrayna ziyaretinizin amacını gerekçelendirmenizi isteyebilir. Otel rezervasyonunu, davetiye veya diğer belgeleri göstermek gerekecektir.

Yabancı vatandaşların mutlaka Ukrayna’da COVID-19 tedavisini kapsayan sağlık sigortası (sağlık politikası) yaptırmış olması gerekir. Böyle bir sigorta yoksa, sınır muhafızı Ukrayna’ya girişi reddedecektir.

Sağlık sigortası, bir Ukrayna sigorta şirketi veya Ukrayna’da sağlık hizmeti veren yabancı bir şirket tarafından düzenlenebilir; elektronik veya kağıt şeklinde olabilir.

Ukrayna’da daimi oturma izni olan yabancılar sigorta yaptırmaktan muaftır.

Ukrayna’ya vardığınızda karantina veya öz izolasyondan geçmem gerekiyor mu?

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, dünyadaki tüm ülkeleri iki bölgeye ayırdı: Aktif COVID-19 vakalarının sayısına bağlı olarak kırmızı ve yeşil. Yeni değişikliklere göre, kırmızı bölge, aktif vaka sayısının nüfusun 100 binde 55’ini aştığı devletleri içermektedir. Bir ülke aktif vakaların istatistiklerini tutmazsa, kırmızı listeye dahil edilir.

Ukrayna vatandaşı veya bir yabancı yeşil listedeki bir ülkeden geldiyse, Ukrayna sınırını geçtikten sonra serbestçe hareket edebilir. Türkiye yeşil bölgededir.

Ukrayna vatandaşı veya bir yabancı, kırmızı listede bulunan bir ülkeden gelirse, 14 günlük bir gözlem veya kendi kendine tecritten geçmesi gerekmektedir. Gçzlem – kurum personelinin gözetimi altında özel olarak belirlenmiş yerlerde olmak. Öz-izolasyon evde kalma şeklindedir. Bu durumda kontrol “Diy vdoma” uygulamasının yüklendiği bir akıllı telefonla takip edilir. Uygulama düzenli olarak konumu kontrol etme istekleri gönderir ve kullanıcının fotoğrafını çekmesini ister.

Kırmızı ve yeşil bölgelerdeki ülkelerin listesi Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde bulunabilir. Liste birkaç günde bir güncellenir. Sınır servisi, sınır geçişi sırasında Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın en son listesine dayanarak ülkenin hangi bölgeye ait olduğunu belirler.

Kırmızı ülke vatandaşı olup yeşil ülkeden gelenlerin durumu

Eğer bir yolcu kırmızı liste ülkesi vatandaşı olduğu halde Ukrayna’ya yeşil liste ülkesinden uçarsa, Ukrayna’ya varışta, örneğin biniş kartını göstererek yeşil liste ülkesinden geldiğini doğrulaması gerekir. Bu durumda, 2 hafta kendi kendine izolasyon gerekli değildir.

Yeşil liste ülkesi vatandaşı olup, bir kırmızı liste ülkesinden seyahat eden bir yolcunun kendi kendine izolasyonu gerekir.

Kendi kendine izolasyonu nasıl erken bitirilebilir?

Ukrayna hükümeti, kırmızı bölge ülkelerinden döndüğünde öz-izolasyonun erken sona ermesine izin verdi. Bunu yapmak için, bir Ukrayna laboratuvarında koronavirüs için bir PCR testinden geçilmesi gerekmektedir. Yolcunun hasta olmadığını teyit eden rapor alınırsa, onaylı laboratuvarlar bilgiyi Halk Sağlığı Merkezine iletir, daha sonra kendi kendine izolasyon sonlandırılır.

Varışta Borispol, Lviv ve Hakov havaalanlarında test edilebilir. Testin 1500 ila 2100 UAH maliyeti olup, sonuç yaklaşık bir gün içinde verilir.

Ukrayna’ya seyahat 14 günden az sürerse?

Ukrayna vatandaşı veya yabancı bir ülke kırmızı listede bir ülkeden Ukrayna’ya girerse ve 14 gün içinde tekrar yurt dışına çıkmayı planlıyorsa, koronavirüs için PCR testinden geçmeli ve hasta olmadığına dair bir sonuç alıp kendi kendine izolasyonu durdurmalıdır. Aksi takdirde, Ukrayna’dan ayrılırken, karantina kurallarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırılabilir.

Yeşil ülkeden elen için böyle bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Kaynak: avianews.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com