Ukrayna ve Avrupa Birliği hava trafiğinde liberalleşmenin ilk aşamasını başlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

12 Ekim’de Ukrayna ve Avrupa Birliği, açık gökyüzü ve hava trafiğinin serbestleştirilmesi anlaşması olarak da bilinen ortak bir havacılık alanı konusunda bir anlaşma imzaladı.

uçak

Ukrayna-AB zirvesi çerçevesinde Kiev’de gerçekleşen toplantıda konuşan cumhurbaşkanı Zelenskiy “8 yıl sonra nihayet ortak bir havacılık alanı anlaşması imzalandı. Bunlar, yüksek uçuş güvenliği standartları, daha fazla sayıda uçuş ve seyahat için daha geniş bir coğrafya sağlayacak.” dedi.

Bunu belgenin uzun bir onay aşaması izleyecek olsa da, AB Konseyi, anlaşmanın imzalanmasından hemen sonra anlaşmanın ön kullanımını onayladı. Böylece, uçuş serbestleştirmesinin ilk aşaması bugün başlıyor.

Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair’in başkanı Michael O’Leary, ortak hava kullanımı açıldıktan sonra havayolunun Ukrayna’da 20 uçuş yapmaya ve ülkedeki varlığını beş havaalanından 12 havaalanına çıkartmaya hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna ve AB zirvesi başkent Kiev’de başladı

Anlaşma ne sağlıyor?

Bu, yolcu hakları, çevre koruma, havacılık güvenliği ve hava trafik kontrolü ile ilgili olarak Ukrayna havacılığının Avrupa standartlarına geçiş gereksinimlerini açıklayan 130 sayfalık bir belgedir.

Anlaşma, AB ülkeleri ile Ukrayna arasındaki uçuşların 2 aşamalı serbestleştirilmesini sağlıyor.

İlk aşamada, Ukrayna ve AB’deki herhangi bir şehir arasındaki uçuşlarda Ukrayna ve AB havayollarına yönelik tüm kısıtlamalar kaldırılmıştır.

Örneğin, şu anda Kiev-Paris ve Kiev-Amsterdam rotalarındaki hava taşıyıcılarının ve uçuşların sayısı sınırlı; anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra, Wizz Air, Ryanair, Bees Airline veya AB’den başka bir havayolu şirketi veya Ukrayna umut verici gördüğü herhangi bir rotaya girebilecek. Tek koşul, havaalanından izin alınması gerekliliğidir.

Ukrayna, tüm AB şartlarını mevzuatına entegre ettikten sonra, serbestleşmenin ikinci aşaması başlayacak.

AB havayolları Ukrayna şehirleri arasında uçabilecek ve iç hat uçuşları yapabilecek. Örneğin, İrlandalı düşük maliyetli havayolu Ryanair, Kiev’den Odessa’ya ve Macar düşük maliyetli havayolu Wizz Air Harkov’dan Lviv’e uçabilecek.

Ayrıca, AB hava taşıyıcılarının Ukrayna ile AB arasındaki uçuşlarda Avrupa Komşuluk Politikası ve Avrupa Ortak Havacılık Alanı ülkelerinin havalimanlarına inmesine izin verilecek.

Pratikte bunun karşılığı Ukrayna-Arnavutluk-İtalya gibi karmaşık rotaların ortaya çıkma olasılığı anlamına gelir.

Serbestleşmenin ikinci aşamasında, Ukrayna havayolları, güzergahın başlangıç veya bitiş noktasının Ukrayna’da bir şehir olması koşuluyla, herhangi bir AB havalimanı arasında kısıtlama olmaksızın uçabilecek.

Bu tür haklar, örneğin, Ukraynalı düşük maliyetli havayolu SkyUp’ın Kiev-Varşova-Paris veya Lviv-Milan-Barcelona uçuşlarını açmasına izin verecektir.

Ukrayna karantina sırasında uygulanacak yolcu taşımacılığı için yeni kuralları onayladı

Yolcular için avantajlar

Ukrayna ve AB arasındaki açık gökyüzü anlaşması, hala kısıtlamaları olan pazarlarda rekabeti artıracak. Bunlar, örnek olarak Fransa, Hollanda veya Belçika’dır.

Artan rekabet, havayollarının bir fiyat savaşı başlatacağı anlamına gelir. Kısa vadede, bunun daha ucuz uçak biletlerine yol açması beklenmektedir.

Anlaşmanın noktalarından biri, uçuş gecikmeleri ve iptallerinde yolcu haklarının korunmasına ilişkin 261/2004 sayılı AB direktifinin Ukrayna tarafından zorunlu olarak uygulanmasıdır.

Avrupa uygulamasının kullanılması, Ukraynalı yolcuların uzun uçuş gecikmeleri için 250 ila 600 Euro arasında tazminat almalarını sağlayacak. Şu anda, Ukraynalı yolcular bu tazminata ancak Ukrayna havayolunun uçuşu kalkışa 14 günden daha az bir süre kala iptal etmesi durumunda alabilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com