Ukrayna’nın dış politikada ihtiyacı olan dört şey: hız, yaratıcılık, hırs ve verimlilik

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın dış politikasının tarzını ve felsefesini değiştirme gereğini vurguladı. Hızlı, yaratıcı, hırslı ve etkili bir dış politikası olmalı.

Ivano-Frankivsk bölgesindeki Guta’da gerçekleşmekte olan Ukrayna’nın yabancı diplomatik misyon başkanları “Diplomasi 30. Güçlü Devlet Stratejisi” konferansında konuşan Zelenskiy, mevcut konferansın, geleneksel hale geleceğini ve yeni Ukrayna diplomasisi formatının önemli bir bileşeni olduğunu kaydetti.

Dünyanın neredeyse her gün küresel değişimlerin yaşandığı yeni bir gerçeklikte yaşadığına değinen Zelenskiy “Bu koşullarda dış politikamızın tarzını ve felsefesini değiştirmeliyiz. Bugün birçok şeye ihtiyacı var, ben dört ana öncelik üzerinde durmak istiyorum.” diye vurguladı.

HIZ

Ukrayna’nın hızlı hareket etmesi gerektiği ve küçük şeylerle zaman kaybetmemesini önemseyen Zelenskiy “Birincisi hız. Aşırı muhafazakar ve dolayısıyla çok yavaş olan diplomasimiz, canlı ve dinamik, yani hızlı olmalıdır. Şu anda Ukrayna birçok süreçte yetişmek zorunda kalıyor. Ve bu yanlış.”

YARATICILIK

Tüm hedeflere ulaşmak için Cumhurbaşkanı’na göre ikinci bir şeye daha ihtiyaç var: yaratıcılık.

Ukrayna’da getirilen çoklu vatandaşlık için her ülke ile ayrı ayrı müzakere edecek

“Sorunlarımızı bizim için birinin çözmesini beklememeliyiz, her gün yeni mekanizmalar ve yeni formatlar aramalı ve sunmalıyız. Her biriniz geleneksel siyasi düzlemin ötesine geçmelisiniz. Yaptırımları sürdürmek veya NATO’ya katılmak için olağan günlük çağrılar dışında ülkemize, Ukrayna’ya başka nasıl yardım edebileceğimizi bir düşünün. Bu tür önerileri sabırsızlıkla bekliyorum, inisiyatif fikirlerinizi de sabırsızlıkla bekliyorum.” dedi.

HIRS

Başkan, bu fikirlerin ilginç olması ve Ukrayna’nın uluslararası ortaklarının desteğine sahip olması için ihtiyaç duyulan üçüncü şeyi de hırs olarak açıkladı.

“Hırslı düşünceler, iddialı formatlar, iddialı fikirler. Devletimizin yüzü budur. Olumsuz, sürekli depresif, karamsar düşünceden kurtulun. Bu tür kelimelerden kurtulun: imkansız, olmayacak veya bizim için değil. Üçüncü dünya ülkeleri kompleksinden kurtulun. Bin yıllık devlet tarihimiz var. Birçok Avrupa ülkesinden çok önce demokrasi ve demokrasi mekanizmalarına sahibiz. Çok büyük bir potansiyelimiz var. Avrupa’nın Ukrayna’ya ihtiyacı var, tersi değil. Bu hırs.” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanına göre, Ukrayna’nın kendi algısındaki bir değişiklik, Ukrayna’nın dünyadaki algısını da değiştirecektir. Ona göre, Ukrayna kendisini güçlü bir stratejik ortak ve bir sorun ve tehdit değil, bir fırsat kaynağı olarak ilan etmelidir. Ukrayna’nın bölgesel bir lider olarak oluşumunu sürdürmek, küçük ittifaklar ve girişimler yoluyla Ukrayna’nın süreçlerin öncüsü ve lideri olduğu yeni bir gerçeklik inşa etmek gerekiyor.

Zelenskiy, IT sektörü için “Diya City” özel vergi yasasını imzaladı

“Her zaman birilerinden bir şey isteyen fakir bir akraba değil, öncelikle kendine güvenen, güçlü, kendi kendine yeten bir ülke. Ve diğer ülkelerin Ukrayna’ya güvenmesi önemli.” diye ekledi.

VERİMLİLİK

Başkan’a göre tüm bu faktörler dördüncü, en önemli bileşeni sağlayacak, başvuru sayısıyla değil, belirli miktarda destek, proje, yatırımla ölçülen sonuç: Verimlilik.

Daha az siyaset, daha çok ekonomi. Ne de olsa, ülkeler arasındaki siyasi ortaklığı güçlendiren şey ve belirli devletlerin ortak ekonomik çıkarlarıdır. Ukrayna ürünleri yurtdışında daha fazla günlük hayatta kullanılabilir hale gelmelidir. AB, Kanada ve İsrail ile serbest ticaret anlaşmalarını genişletmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki Türkiye ile STA’yı sonuçlandırıyoruz: bunu önümüzdeki yılın başlarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’yı ziyaret edeceği zaman yapmak istiyorum. Ayrıca ABD, Japonya ve diğer gelecek vaat eden ticaret ortaklarıyla ticaretin serbestleştirilmesine doğru ilerleyin. Kalıplaşmış vizyondan uzaklaşmamız, sürekli yeni fırsatlar aramamız, sürekli yeni pazarlar aramamız gerekiyor. Bu iddialı ve sonuçla ilgilidir.dedi.

Ukrayna’nın Hindistan, Çin, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu’nun potansiyelini de daha fazla kullanması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy “Aslında bu bölgeleri Ukrayna için, işimiz için, mallarımız için, Ukraynalılar için yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Diplomatik varlığımızı artırıyoruz ve yakında birçok ülkede yeni büyükelçilikler açacağız. Bence bu harika bir sonuç getirecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı, Ukraynalı diplomatların ev sahibi ülkelerdeki çalışmalarını somut ekonomik ve sosyal başarılara dönüştürmeleri gerektiğini de vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com