Zelenskiy, IT sektörü için “Diya City” özel vergi yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, “Diya City” özel rejiminin vergi koşullarını düzenleyen “Ukrayna’da Dijital Ekonominin Gelişimini Teşvik Etmeye İlişkin Vergi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi web sitesinde, yasanın Temmuz ayında kabul edilen 1667-IX sayılı “Ukrayna’da Dijital Ekonominin Gelişiminin Teşvik Edilmesi Hakkında Kanun” ile belirlenen “Diya City” işletmelerinin vergilendirilmesi için özel koşullarının tanımlandığı belirtildi.

Bu koşulların, özellikle ücretler alanındaki ödemelerin resmileşmesini teşvik etmek ve yerli IT şirketlerinin dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmak için etkin bir vergi yükü düzeyi oluşturarak, bilgi teknolojisi alanında çalışan şirketlerin faaliyetlerini teşvik etmesi amaçlanmaktadır.

Kanunla sağlanan “Diya City” işletmelerinin vergilendirilmesinin özellikleri arasında:

  • Özel koşullarda kurumlar vergisi ödeme imkanı: çekilen sermaye üzerinden vergi ilkesine göre;
  • Uzmanların gelirleri üzerinden kişisel gelir vergisinin vergilendirilmesi – “Diya City” mukimlerinin yıllık 240 bin Euro eşdeğerini geçmeyen maaşlar ve sözleşme kapsamında ödemeler ile telif hakları ve telif haklarının devrinde % 5 oranında vergilendirilmesi;
  • Bir “Diya City” mukimi tarafından (belirlenmiş gereklilikleri karşılıyorsa) tahakkuk eden maaş veya iş performansı (hizmetlerin sağlanması) için ücret miktarındaki asgari sigorta katkısı miktarında tek bir sosyal katkının ödenmesini öngörür.

Poroşenko, Bartholomeos ile Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni görüştü

Ayrıca, yasa “Diya City” sakinlerinin belirli vergilendirme koşullarının 25 yıl boyunca istikrar garantisini sağlamaktadır.

Kanun hükümlerinin uygulanması, Ukrayna’da bilgi teknolojilerinin ve yeniliklerin aktif olarak geliştirilmesi, IT sektöründeki yatırımların artırılması ve yeni işler yaratılması için etkin teşvikler sağlayacağı beklenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com