Ukrayna ve Türkiye, ticarette salgın öncesi seviyeyi koruyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Geçen yıl Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret cirosu, koronavirüsle ilgili kısıtlamalara rağmen, pandemi öncesi seviyede kaldı ve yaklaşık 5 milyar doları buldu.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andriy Sibiga, Ukrayna-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ukrayna kısmının ilk kuruluş toplantısında yaptığı konuşmada “Geçen yılın sonuçlarına göre ticaret cirosu yaklaşık 5 milyar dolar oldu. Pandemi öncesi seviyeyi korumayı başardık. Bu önemli ve anlamlı. Bu rakamların arkasında hem ülke iş çevrelerinin hem de işadamlarının faaliyetleri yer alıyor.” dedi.

Diplomat, iki ülke arasındaki ticaret cirosunun son dört yılda yaklaşık % 10-15 oranında arttığını da kaydetti. Pandemiden önce, Ukrayna’dan Türkiye’ye turist akışının 1.5 milyon turiste ulaştığını, pandemi döneminde ise 1 milyona yaklaştığını hatırlattı.

Sibiga, Ukrayna iş dünyasının temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada “Her unsuru işe yaradığında bir stratejik ortaklık seviyesine ulaşmış oluyoruz. Kazanılan siyasi diyalog düzeyini somut ekonomik projelere dönüştürmeliyiz.” dedi.

Serbest Ticaret Anlaşmasının sonuçlanmasıyla ilgili olarak, Ukrayna tarafı için umutlarını vurgulayan büyükelçi “Şu anda bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalama yolunda çok olumlu bir yoldayız. Ukrayna tarafı için önemli unsurlar içerecek ve beklentiler kesinlikle önemli olacaktır. Şimdi ticarette 5 milyar dolarımız var, anlaşmanın imzalanmasıyla çok hızlı bir şekilde 10 milyar dolara ulaşacağımızı açıkça görüyoruz.” dedi.

Diplomat ayrıca, Türkiye’nin özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere üçüncü ülke pazarlarına girme imkanlarını, Türkiye’nin kamu-özel sektör ortaklığı projelerini uygulama ve katma değerli ürünler tedarik etme konusundaki olumlu deneyimlerini kaydetti.

Ona göre, Ukrayna-Türkiye ortak projelerinin uygulanması için işadamlarına imtiyazlı kredi verilmesi konusunda anlaşmalara varma çalışmaları sürüyor.

Diplomat, Ukrayna-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurulmasını, Ukrayna kısmının ilk kurucu toplantısının yapılmasını ve liderliğin seçilmesini memnuniyetle karşıladı.

2019’da Ukrayna-Türkiye ticaret cirosu 2018’e göre % 22.3 artarak 5 milyar dolara ulaşmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com