Ukrayna karantina sırasında uygulanacak yolcu taşımacılığı için yeni kuralları onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulu karantina sırasında uygulanacak yolcu taşımacılığı için yeni kuralları onayladı. 21 Ekim’den itibaren “sarı”, “turuncu” veya “kırmızı” düzeyde salgın tehlikesi bulunan bölgelerde şehirlerarası yolcu taşımacılığında, tüm sürücülerin, uçak mürettebatının ve yolcuların COVID-19’a karşı aşı sertifikası veya negatif test sonucu sunması gerekecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan mesajda “Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 11 Ekim’deki toplantısında, salgın tehlikesi seviyesi olarak belirlenen “sarı”, “turuncu” veya “kırmızı” seviyenin olduğu bölgelerde yolcu trafiği kurallarının sertleştirilmesini öngören 1236 Sayılı Kararda değişiklikler yapıldı.” denildi.

Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, yolcuların taşınmasına ilişkin yeni kuralların, vatandaşların yaşamını ve sağlığını korumak için koronavirüs hastalığının yayılmasını engellemek için zorunlu bir adım olduğunu açıkladı.

Lyaşko , “Dolayısıyla, hem sürücülerin hem de yolcuların COVID güvenliğini teyit edecek belgelerin varlığı, her türlü ulaşımda düzenli ve düzensiz ulaşım için bir ön koşuldur.” dedi.

Ukrayna küresel suç düzeyi sıralamasında 34. sırada, Türkiye 12. sırada yer aldı

21 Ekim’den itibaren “sarı”, “turuncu” veya “kırmızı” düzeyde salgın riski bulunan bölgelerde bölgelerarası yolcu taşımacılığına, tüm sürücü, uçak mürettebatı ve yolcuların aşağıdaki belgelerden birine sahip olması kaydıyla izin verileceği kaydedildi:

  • Tam bir aşılama sürecinin alındığını onaylayan bir belge veya “sarı” düzeyde salgın tehlikesi olan bölgeler için bir doz aşının alındığını onaylayan bir belge;
  • Acil durumlarda kullanılmak üzere DSÖ tarafından onaylanmış bir doz tek doz aşı veya iki doz iki doz aşı ile COVID-19’a karşı aşılamayı doğrulayan uluslararası, yerli veya yabancı sertifika, negatif polimeraz zincir reaksiyonu testi sonucu, Portal Diya’nın (Diya) mobil uygulamasını kullanmak da dahil olmak üzere, elektronik hizmetler üzerinden teyit edilen hastalıktan kişinin iyileşmesine dair belge;
  • Son 72 saat içerisinde alınmış PCR veya hızlı test negatif sonucu.

Sağlık Bakanlığı “Yeni kurallar hem düzenli hem de düzensiz yolcu taşımacılığı için geçerlidir. Otobüskarayolu taşımacılığından, şehirlerarası hava ve demiryolu taşımacılığından bahsediyoruz ”dedi Sağlık Bakanlığı.

İlgili kurallar şehir içi ve bölge içi ulaşım için geçerli olmayacaktır.

Taşıyıcı, tüm sürücüler, uçak mürettebatı ve yolcular için bu belgelerin mevcudiyetinden sorumludur.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com