Dolar kurunun 30 grivna olması enflasyonu tetikler (Uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

California Üniversitesi Profesörü, VoxUkraine Yayın Kurulu üyesi Yuriy Gorodniçenko üyesi ve Kiev Ekonomi Okulu profesörü Solomiya Şpak tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre artan enflasyon ve grivnanın zayıflaması yönündeki iddialar yatırım ve istihdamda azalmaya yolaçabileceğinden, verimsizdir.

Döviz öngörüsü Uzmanlar

VoxUkraine raporunda “Temmuz başında cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ekibinin neredeyse bir yıldır Ukrayna grivnasının güçlendirilmesi için mücadele ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanına göre, son zamanlarda ülkede grivna döviz kuru nedeniyle milyonlarca işletme sıkıntıya girmiş ve kapananlar olmuştur. Ekonomi Bakanı aynı zamanda enflasyonun % 8-9 ve hatta % 11-12 olması gerektiğini tekrarladı. (Ukrayna Merkez Bankası enflasyonu % 5-6 olarak tahmin ediyor, 6 ay boyunca enflasyon geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırınca % 2.4 idi). Bu tür açıklamalar işletmelerin enflasyon beklentilerini etkilemektedir. Buna karşılık, enflasyonist beklentiler, enflasyon ve grivna döviz kuru ve GSYİH artışı yönündeki ilgili beklentiler ile doğrudan ilişkilidir.” denildi.

Ukrayna grivnasında zayıflama bekleyen girişimciler (yani, bir dolar satın almak için daha fazla grivna gereklidir) de bu sefer enflasyonda bir artış için beklemeye başlıyor. Ve bu daha çok artan işsizlik ve ekonomik gerilemeyi doğuruyor.

Yuriy Gorodniçenko ve Solomiya Şpak grivna döviz kurundaki değişim ve enflasyon beklentileri ile alakalı yaptığı açıklamada “İnsanlara ulusal para biriminin yüzde 10 (27’den 30 UAH / USD’ye kadar) değer kaybedeceğini söylersek, bu beklenen enflasyonda yüzde 3’lük bir artışa yol açacaktır.

Genellikle zayıf para birimin ihracatçıların kanatlarını açmasına izin vereceği söylenir. Ancak aynı NBU anketi, yüksek enflasyon beklentisi olan yöneticilerin makroekonomik bir gerileme beklemelerinin daha olası olduğunu gösteriyor. Basitçe söylemek gerekirse, yükselen enflasyonu kötü bir işaret olarak görüyorlar. Bu, yatırımlarını düşürdükleri, personeli kestikleri ve yeni çalışanları isteksizce işe aldıkları anlamına geliyor. Buna ek olarak, daha yüksek maliyetler beklerler, böylece fiyatları önceden yükseltebilirler ve böylece bir “enflasyon spirali”ni tetikleyebilirler.

Halkın en yoksul kesimini en çok etkileyen enflasyonu kontrol altına almak için, NBU faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacaktır. Bu, işletmelere borç verme olasılığını azaltacak ve durgunluk olmasa bile ekonomide yavaşlamaya yol açabilir.” dediler.

“Politika yapıcılar ekonomiye rehberlik etmek ve piyasaları sakin tutmak için kelime seçimlerinde son derece dikkatli olmalıdırlar. Bu, Ukrayna’da birçok insanın henüz sahip olmadığı bir sanat.” diye de ekledi Yuriy Gorodniçenko ve Solomiya Şpak.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com