WSJ: ABD’li yetkililer Ukrayna’yı Rusya ile barış görüşmelerini değerlendirmeye çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Üst düzey ABD’li yetkililer, Ukraynalı yetkilileri Rusya ile barış görüşmeleri hakkında düşünmeye zorlamaya başladı. ABD, Kiev’in en azından müzakerelere açık görünmesi gerektiğine inanıyor.

The Wall Street Journal’ın yazdığına göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin temsilcileri, Washington’un barış görüşmeleri için baskı yapmayacağını açıkça söylemeye devam etse de, Ukrayna’ya Kiev’in en azından bu savaşı sona erdirmeye açık görünmesi gerektiğine dair bir sinyal gönderildiğini belirtti.

Batı Avrupalı bir yetkili, “Ukraynalılara ne zaman ne yapacaklarına karar vermenin onlara bağlı olduğunu söylüyoruz. Ama belki daha önce yapmak iyi olur” dedi.

Yayın kaynaklarına göre, Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, 4 Kasım’da Kiev’e yaptığı ziyarette aynı mesajı Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve yardımcılarına iletti. Kaynaklara göre Washington, Kiev’in müzakerelere açıklık göstererek avantaj elde edeceğini varsayıyor.

İki Avrupalı diplomat, isminin açıklanmaması koşuluyla gazetecilere verdiği demeçte, Sullivan’ın ayrıca Zelenskiy’nin ekibine görüşmeler için “gerçekçi talepleri ve öncelikleri” hakkında düşünmeye başlamalarını tavsiye ettiğini söyledi. Özellikle, Ukrayna’nın Kırım’ı geri alma hedefinin gözden geçirilmesiyle ilgili.

Aynı zamanda, özellikle doğu ve kuzey ülkeleri olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin yetkilileri, halkın müzakere arzusunun Ukrayna’nın çabalarına zarar verebileceğini ve Rusya’nın eline avantaj geçebileceğini söylüyor.

Kuzey Avrupalı bir yetkili, “Ukraynalılar, mücadelelerinin anlamsız olduğuna dair bir mesaj alacaklar. Rusya’nın alacağı mesaj, ekonomiyi yeniden düzenleme ve yeniden inşa etme zamanının geldiği olacak. Kimse Rusya’nın stratejik hedefine ulaşana kadar duracağına inanmıyor” dedi.

Avrupalı ve Amerikalı yetkililer de Kremlin’in ciddi görüşmelerle ilgilendiğine dair bir işaret görmediklerini söylediler. Özellikle “Büyük Yedi” bakanları da bir gün önce Kremlin’in barış görüşmeleri çağrısının güven uyandırmadığını söylediler.

Amerikalı yetkililer de şu an müzakereler için doğru zaman olduğuna inanmıyorlar. Ancak yayına göre birçoğu, önümüzdeki haftaların ve ayların müzakereler hakkında konuşma fırsatı sağlayacağını düşünmeye meyilli durmaktalar.

ISW: Rus birliklerinin Herson’dan çekilmesi Kremlin’i böldü

WSJ kaynağı, Washington’un askerleri daha fazla ilerleme kaydetmeden önce Ukrayna’yı müzakereye zorlamasının Avrupalı ortaklar arasında endişeye yol açtığını söyledi.

Ukrayna’nın müttefikleri arasında diplomasiye geçişin ne zaman uygun olacağı konusunda anlaşmazlıklar var. Önümüzdeki aylarda cephedeki durumun ne olacağına dair farklı değerlendirmelere dayanıyorlar.

Bazıları, Ukrayna’nın askeri ilerleme sağlama konusunda gerçek, pratik sorunları olduğunu ve mühimmat sıkıntısı olduğunu söylüyor. Ayrıca, bazı NATO müttefikleri, Ukrayna’nın büyük bir atılım yapmasının zor olacağına inanıyor, çünkü şimdi mesele Rus birliklerinin daha uzun süre kaldığı ve savunmalarını güçlendirmek için zamanlarının olduğu daha fazla kentleşmiş bölgeleri kurtarmakla ilgili. Diğerleri, silah cephaneliğinin büyümesi, özellikle uçaksavar sistemleri ile doldurulması göz önüne alındığında, çatışmaların duracağına inanmıyor.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler: Kiev ve Washington’dan son açıklamalar

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley hafta başında “Kelimenin gerçek anlamıyla askeri zaferin askeri yollarla elde edilemeyebileceği konusunda karşılıklı bir kabul olmalı, bu yüzden başka yollara başvurmak gerekir.” demişti.

Medyada Biden yönetiminin Milley’in bu konudaki tutumunu desteklemediğine dair haberler çıktı .

General Milley’nin görüşme olasılığından bahsettiği gün, ABD Başkanı Joe Biden, alenen bunun için zamanın çok yakında doğru olabileceğini öne sürdü. Ona göre, hem Rusya hem de Ukrayna kışın ne yapacaklarına ve uzlaşmaya varıp varmayacaklarına karar vermeye çalışıyorlar.

Ukraynalı yetkililer ve uzmanlar, saldırgan ülke askerlerini geri çekene kadar herhangi bir “müzakere” çağrısını teslim olma çağrısı olarak değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Rusya Federasyonu ile gerçek bir müzakere süreci için bir ön ve kilit şartın olduğunu vurguladı – Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi.

OPU başkanının danışmanı Mikhail Podolyak‘a göre, Rusya Donetsk veya Lugansk’ın kurtarılmasından sonra müzakereler için “siyasi ve psikolojik olarak olgunlaşacak”.

Zelenskiy, Ukrayna’nın 2014’ten bu yana işgal altındaki tüm bölgelerin iadesi konusunda ısrar etmeye devam edeceğini de vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com