Türkiye, 12 yıllık aradan sonra Ukrayna’dan çavdar ithaline başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna 2021/2022 pazarlama yılında 600 bin ton çavdar hasadı yaptı. 460 bin tonluk iç tüketimi hesaba katıldığında, Ukrayna bu sezon 140 bin tona kadar çavdar ihraç edebilecek.

çavdar

Tarım Politikası ve Gıda Bakan Yardımcısı Taras Vysotsky “Bu sezon 600 bin ton çavdar üretildi, son dönemin en gözde mahsullerinden biri oldu. İç tüketiminin 460 bin ton olduğu düşünülürse gerçekten en az 100 bin ton ihracat imkanımız var. Bu mahsulün arz ve talep dengesine göre maksimum 130-140 bin ton ihracat hacmi ile risk yok.” dedi.

Ukrayna’nın bu tarımsal mahsulü ithal ettiği önceki yıllara kıyasla çavdar üretiminde bir iyileşme var. Bakan Yardımcısı, üretim aşamalarındaki iyileşme eğiliminin gelecekte de devam edeceğini, çavdar ekiminin en azından mevcut seviyede kalacağını ve üretiminde kademeli bir artış için daha fazla önkoşul olacağını açıkladı.

Ukrayna’da son bir yıl içinde borş sebzelerinin fiyatı 2.6 kat arttı

Vysotsky, “Şu anda, çavdar mahsulleri çoğu durumda tatmin edici bir durumda. Her şey kışı nasıl geçirdiğine bağlı olacak, ancak bu yıl pozitif bir arz ve talep dengesi artı ihracat var ve bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

Bitki koruma ürünleri üreticisi Alfa Smart Agro’nun (Belaya Tserkov, Kiev bölgesi) tahıl ticaret departmanına göre, şirket Temmuz-Eylül döneminde Türkiye’ye 10 bin 340 ton çavdar ihraç etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com