Ukrayna’da son bir yıl içinde borş sebzelerinin fiyatı 2.6 kat arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukaynalıların milli yemeği borş çorbasını hazırlamakta kullanılan tüm sebzelerin ortalama fiyatı patates hariç son bir yıl içerisinde ortalama 2.6 kat arttı.

Meyve ve sebze platformu yayınladığı raporunda “Şu anda toptan havuç fiyatları geçen yıla göre iki kat, soğan fiyatları iki buçuk kat, beyaz lahana fiyatları üç kat, yemeklik pancar fiyatları da üç kattan fazla arttı. Yani ortalama olarak, bu sebze kategorisinin fiyatları Aralık 2020’nin başına göre 2.6 kat arttı.” dedi.

Bu grupta fiyatı düşen tek ürünün patates olduğu belirtiliyor. Ukrayna patatesleri için ortalama toptan satış fiyatları, bir yıl öncesine göre üçte bir oranında daha düşük.

Ukrayna gıda fiyatlarına devlet düzenlemesini geri getirmek istiyor

Piyasa analistleri, borş setindeki çoğu sebze türünün fiyatlarındaki artışın ana nedenleri arasında, olumsuz hava koşullarının daha da kötüleştirdiği, arazideki azalmaya dikkat çekiyor. Çiftçiler son iki yılda patates ekim alanını genişlettikleri için patates fiyatları geçen yıla göre daha düşük çıktı.

BM gıda organizasyonunun yatırım departmanında ekonomist olan Andrey Yarmak, tahıl ve yağlı tohum fiyatlarındaki yüksek orandaki artışın arka planında bu mahsulleri yetiştirmenin karlılığındaki düşüşle birlikte, kârlılık açısından tahıl üretiminin sebzelere yaklaşmasını sağladığını söyledi. Aynı zamanda, tahıl yetiştirirken risk seviyesi, soğan, pancar, havuç veya lahana yetiştirmekten çok daha düşüktür.

Ukrayna Bilimler Akademisi, Ukrayna’daki nüfus azalmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti

Yarmak “Ayrıca, tahılları saklamak borş sebzelerinden daha kolay ve daha ucuzdur; tahıl fiyatları asla sebzeler kadar dalgalanmaz. Örneğin, farklı yıllarda aynı gün geç dönem beyaz lahana çeşitlerinin fiyatları 20 kat bile değişebilmektedir. Ve bu elbette çok büyük bir risk.” diye açıkladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com