Ukrayna Bilimler Akademisi, Ukrayna’daki nüfus azalmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi’ne göre, 21. yüzyılın sonunda Ukrayna nüfusu 22 milyona düşecek.

nüfus

Ulusal Bilimler Akademisi, Ukrayna’nın nüfusundaki azalma sürecini durdurmanın yollarını henüz görmediklerini, ancak çoğu Avrupa ülkesinin sorunu göçmenler pahasına çözdüğüne dikkat çekiyor.

Büyük olasılıkla Ukrayna’da da aynı olacağına inandığını belirten Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Demografi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Oleksandr Gladun Ukrayna, Asya ülkelerinden, Kafkaslardan, Sovyetler Birliği’nin eski cumhuriyetlerinden gelen göçmenlerin ilgisini çekecek. Ve bu nedenle, nüfusu stabilize etmek mümkün olabilir. Bunun doğal yöntemlerle olmasını sağlamak için hiçbir ön koşul yok.” dedi.

Ukrayna’daki kayak merkezleri artık yalnızca aşı sertifikalarını ve PCR testlerini kabul edecek

Koronavirüs pandemisinin Ukrayna nüfusundaki düşüşü etkilediğini ancak nihai değerlendirmenin ancak tamamlandıktan sonra verilebileceği belirtildi. Ukrayna’da ana ölüm nedenleri arasında COVID-19, kardiyovasküler ve onkolojik hastalıklardan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ek olarak, Ukrayna Avrupa’dan daha yüksek ölüm oranına ve daha düşük doğum oranlarına sahiptir.

Ankete katılan Ukraynalıların çoğu, ekonomik nedenlerle iki veya daha fazla çocuk sahibi olamayacaklarını iddia ediyor: Düşük ücretler, kendi konutlarının olmaması ve gelişmemiş sosyal altyapı, yeterli sayıda anaokulunun ve esnek bir çalışma sisteminin olmaması sebepler olarak gösteriliyor.

Ulusal Bilimler Akademisi, kadınların üreme davranışlarının da değiştiğini ekledi. Kadınlar önce okuyup kariyer yapıyorlar, ancak bundan sonra bir aile kuruyor ve çocukları doğuruyorlar. Ayrıca Ukrayna’da kadınlar lehine (35 yaş üstü) bir cinsiyet dengesizliği var. Kızlardan daha fazla erkek doğmasına rağmen, çalışma çağındaki erkekler arasındaki yüksek ölüm oranı nedeniyle oran giderek değişmektedir.

BM’nin Ukrayna’daki demografik duruma ilişkin tahminine göre, 2050 yılına kadar Ukrayna nüfusunun 35 milyona düşebileceği belirtiliyor. Düşük doğum oranı, yüksek ölüm oranı ve dış göç seviyesindeki sürekli artışın Ukrayna’nın sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli olan insan sermayesini yok ettiği belirtiliyor.

Ukrayna gıda fiyatlarına devlet düzenlemesini geri getirmek istiyor

BM, yetersiz refah seviyesinin ve kadınların kariyerlerini ve çocuk bakımını birleştirme fırsatlarının eksikliğinin, Ukraynalıların istenen sayıda çocuğa sahip olmasını engelleyen faktörlerden biri olmaya devam ettiğini söyledi. Örgüt ayrıca yaklaşık 3 milyon Ukraynalının sürekli olarak ülke dışında olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, Ukraynalı göçmenlerin neredeyse yarısı düşük vasıflı işlerde çalışıyor.

BM “Düşük doğurganlık oranlarının herhangi bir senaryoda değişmesi olası değildir. Bu nedenle, ülkenin beşeri sermayesinin geliştirilmesi ve etkin kullanımının yanı sıra siyasi ve mali açıdan istikrarlı bir sistem ve insanların yeterli düzeyde sosyal korunmasını sağlamak için siyasi önlemlere ihtiyaç var.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com