Ukrayna gıda fiyatlarına devlet düzenlemesini geri getirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna milletvekilleri, önemli toplumsal öneme sahip gıda maddelerinin fiyatlarına ilişkin 2017’de iptal edilen devlet düzenlemesini geri getirmek ve üreticinin satış fiyatına %5-15 arasında bir kâr marjı belirlenmesini istiyor.

2 Aralık’ta Verkhovna Rada, “sosyal” gıda ürünlerinin fiyatlarına devlet düzenlemesini geri getirecek olan “Fiyatlar ve fiyatlandırma” yasasında yapılan değişikliklere ilişkin 6374 sayılı yasa tasarısını kaydetti.

Belgenin metnine göre, “sosyal” gıda ürünleri fiyatlarına getirilecek olan devlet müdahalesi, satış fiyatlarına üretici fiyatlarına en az %5 ve en fazla %15 olabilen bir ticari marj getirir.

Önemli sosyal öneme sahip gıda ürünlerinin listesi ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

Ukrayna’daki kayak merkezleri artık yalnızca aşı sertifikalarını ve PCR testlerini kabul edecek

Aynı zamanda, tasarıya göre, hükümet karabuğday, kabuğu çıkarılmış buğday, toz şeker, en yüksek dereceli buğday unu, en yüksek dereceli buğday unundan yapılan erişte, pastörize süt ile ilgili fiyatlara devlet düzenlemesi getirmek zorunda kalacak. Bu durumda %2.5 yağ içeriğine sahip süt, çavdar-buğday ekmeği, ekmeklik buğday unu, C1 kategorisinde tavuk yumurtası, tavuk karkası, mineralli su, %72.5 yağ içeriğine sahip tereyağı ve ayçiçek yağı fiyatları düzenlemeye tabi olacak.

Bu yasa tasarısının normlarının uygulanmasının, özellikle halkın savunmasız grupları için önemli olan, sosyal açıdan gerekli gıda maddelerinin fiyatlarının devlet tarafından düzenlenmesine izin vermesi bekleniyor.

Belgenin açıklayıcı notunda, milletvekilleri, 1 Temmuz 2017’de, piyasalardaki gıda ürünleri ve hizmetleri fiyatlarına ilişkin devlet düzenlemesinin kaldırıldığını, bu sebeple gıda fiyatlarında bir artış olduğunu hatırlatıyor.

Ayrıca milletvekilleri, verilere göre tarım sektörü ürünlerinin % 88-97’sinin devlet kontrolüne tabi olduğu AB ülkelerinin deneyimlerine atıfta bulunuyor. Belgenin yazarları, Avrupa Birliği’nin öncelikle tarım ürünleri (buğday, arpa, çavdar, mısır, kolza tohumu, ayçiçeği) ile sığır, süt, şeker, zeytinyağı fiyatlarını izlediğini belirtiyor.

Google, Ukrayna’daki bireylere sunduğu ücretli hizmetlere yüzde 20 KDV ekliyor

Hatırlatma olarak, 1 Temmuz 2017’den itibaren Bakanlar Kurulu, un, ekmek, makarna, tahıllar, şeker, sığır eti, domuz ve kümes hayvanları eti, sosis, yumurta, süt, peynir, ekşi krema, tereyağı, ayçiçek yağı fiyatlarına ilişkin devlet düzenlemesini iptal etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com