Ukrayna’da Yeni Bir Dolandırıcılık Şekli: Evronomerami

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Şubat 2019’da araçların gümrük işlemleri için kabul edilme süresi sona erdikten sonra, Ukrayna’da yeni bir sahtekarlık şekli ortaya çıktı. Ukraynalılara sadece bir saatlik “iş” için 1400 UAH ödeyecekleri vaat ediliyor. İşin detayında bir vekaletname yazılıyor böylece “dolandırıcılar” o kişi adına bir araba alabiliyor.

Gelecekte böyle bir arabaya ne olacağı bilinmiyor. Birkaç senaryo var. Örneğin, araba birkaç kez yeniden satılabilir. Ya da en iyi alternatif olarak kişi kendisi kullanacaktır.

Ancak ilk başta görünen o ki böyle bir vekaletname düzenlenmesinde endişe edilecek bir şey yok. Ancak gerçek farklı: yakın gelecekte, “evronomer” lerini temizlemeyen Ukraynalıların 170.000 grivnayı bulan para cezaları alması bekleniyor.

Yani bu parayı araba kimin vekaleti ile alınmış ise o kişi ödeyecek.

Ayrıca, yurtdışında araba almak için vekaletname yazan kişi polisle de yüzleşmek zorunda kalabilir. Dolandırıcıların aracı birkaç kez satmaları sonucunda pekala bu mümkündür ve arabanın sizde olmadığını kanıtlamak pek kolay olmayacaktır.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com