Bugünden itibaren Ukrayna’da aşısını yaptırmayan kamu işçileri işten uzaklaştırılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, koronavirüse karşı zorunlu aşı olması gereken çalışanların listesini genişletti. Bugün itibariyle en az bir doz koronavirüs aşısını olmamamış çalışanlar ücretsiz olarak işten uzaklaştırılacaktır. Aynı zamanda aşı olmak istemedikleri için işten uzaklaştırılan çalışanlar mahkemelere koşuyor.

Ukrayna’da, Bakanlar Kurulu’nun, çalışanlarının COVID-19’a karşı aşılanması gereken kuruluşların genişletilmiş bir listesini içeren bir emri yürürlüğe girdi. Aksi takdirde aşısız işçiler ücretsiz olarak işten uzaklaştırılacaktır.

Listede sosyal alandaki işçiler, rehabilitasyon merkezleri, Ukrposhta, Ukrzaliznytsia ve ülke ekonomisi için diğer önemli işletmeler yer alıyor.

Bu nedenle, bu tip kurumlarda çalışanlar zorunlu olarak aşı yaptırmalıdır:

  • Merkezi yürütme organlarının yönetim alanı ile ilgili işletme, kurum ve kuruluşlar;
  • Sosyal hizmet sağlayan kuruluşlar, çocukların sosyal korunmasına yönelik kuruluşlar, rehabilitasyon kurumları;
  • Devletin ekonomisi ve güvenliği için stratejik öneme sahip işletmeler (Ukrposhta, Ukrzaliznytsya ve diğerleri).

Bu, zorunlu aşılamaya tabi olan çalışanlar için oluşturulan ikinci listesidir.

Daha önce 8 Kasım’dan itibaren bu kural aşağıdaki çalışanlar için geçerli:

  • Merkezi yürütme makamları ve onların bölgesel organları;
  • Yerel devlet idareleri ve yapısal bölünmeleri;
  • Mülkiyet türü ve şekli ne olursa olsun üniversiteler, teknik okullar, kolejler, okullar, anaokulları, yatılı okullar ve lisansüstü eğitim kurumları.

Çalışanların işe devam edebilmeleri için aşağıdaki belgelerden birine sahip olmaları gerekir:

  • En az bir doz koronavirüs aşısının alındığına dair bir belge;
  • Tam aşı sertifikası;
  • COVID-19’dan iyileşme sertifikası (3 ay geçerlidir);
  • Aşı olmaması gerektiğine dair doktor raporu.

Bu belgelerden herhangi birine sahip olmayan çalışanlar bu süre içerisinde ücretsiz olarak işten uzaklaştırılacaktır. Aynı zamanda, bu tür insanları işten çıkarılamaz; en az bir doz koronavirüs aşısını alır almaz iş yerlerine dönebilecekler.

İnsanları işyerine kabul etme sorumluluğu işletmenin yöneticisine aittir. Kontroller sırasında çalışanların aşı olmadan kurumda çalışmaya devam ettiği tespit edilirse, yönetici 34 bin UAH para cezası ödemek zorunda kalacaktır.

Aşı olmayı reddettiği için işten uzaklaştırılan Ukraynalılar toplu halde mahkemeye başvuruyor

Devlet Uzay Ajansı’nın başka bir çalışanı daha Kiev Bölge İdare Mahkemesi’nde görevden uzaklaştırma kararına itiraz etti ve çalışmadığı dönemde maaşının tamamının iadesini istedi.

Kiev Bölge İdare Mahkemesi (OASK), Devlet Uzay Ajansı aleyhine, Covid-19’a karşı zorunlu profilaktik aşıdan kaçınma ile bağlantılı olarak işten uzaklaştırmanın yasadışı olmasına dair başka bir dava daha kaydetti.

Ukrayna’da çocuk sayısı son 30 yılda sekiz puan azalarak yüzde 18’e düştü

Ayrıca davacı mahkemeden işine iadesini ve yasadışı olduğunu düşündüğü uzaklaştırma süresi için ücret ödemesini talep etmektedir.

Bu aşamada mahkeme idari davanın açılmasına karar vermektedir.

Daha önce de, OASK’da Devlet Uzay Ajansı aleyhine, çalışanların işten uzaklaştırma kararlarına itiraz etmeye çalıştıkları üç dava dava açılmıştı.

Aynı mahkemede, Kiev’deki okullardan birinin müdürü, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüse karşı zorunlu aşı için çalışanlar listesinin onaylanmasına ilişkin emrinin yasadışı ilan edilmesini gerektiren iddiası üzerine dava açmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com