Reznikov: Ukrayna ordusunu silahlandırma bütçesinin 10 kat artırılması gerekiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna savunma sektörüne ayrılan fonların çoğunun personel harcamalarına gittiğini belirten Ukrayna Savunma Bakanı, bu yıl Savunma Bakanlığı’nın son 30 yılda bütçeden en yüksek payı almasına rağmen, gerekli fonların sadece %15-20’si silahlanmaya ayrıldığını ve bu miktarın 10 kat arttırılması gerektiğini söyledi.

Фото: Голос Америки

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey ReznikovKronik bir sorundan bahsediyoruz: Bütçenin %70’inden fazlası bakım, yemek maliyeti. Yeniden silahlanma, savaş eğitimi ve geliştirme ihtiyacı için ise sadece bütçenin %15-20’si ayrılıyor. Devlet garantileriyle birlikte silahlanma için 28 milyar UAH aldık, hadi 40 milyar olsun. Ancak, önceden onaylanmış, üzerinde anlaşmaya varılmış ve gelecek vaat eden programlar için silahlanmaya yapılan harcamaları toplarsanız, o zaman yıllık 230-250 milyar UAH’a ihtiyacınız var. ” dedi.

Ukrayna’nın modern hava savunma ve füze savunma sistemlerine, güçlü bir filo ve kıyı savunmasına, savaş havacılığına ve bir füze programına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Ayrıca ileri gelişmeler, insansız teknolojiler, otomatik kontrol sistemleri ve robotik alanlarında yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yüksek Mahkeme vatana ihanet davasında Yanukoviç’e verilen cezayı onadı

Reznikov bu konuda “Ve şimdi apartman dairesi kuyruğunda 40 binden fazla insanımız var ve üçte ikisi ikinci sözleşmeye gitmiyor. Ayrıca askıya alınmış, cephanelikler de dahil olmak üzere yüzlerce bitmemiş farklı proje. Farklı açılardan bakılınca düzinelerce alanda. Bu, Sovyet zamanlarına dayanan ve üzerinde çalışılması gereken bir mirastır.” diyerek “Sosyal meseleleri ele alırsak, parasal güvenliği önemli ölçüde artırmamız gerekiyor. Anlamak için. %30 oranında artırırsak, yılda 18 milyar UAH’a ihtiyacımız var. Ne yazık ki, şimdi böyle bir fon yok. Ve benim görevim yeni kaynaklar aramaktır.” diye ekledi.

Görevdeki birincil görevinin bütçe fonlarının etkin kullanımını sağlamak olduğunu açıklayan bakan “Yıl sonuna kadar askeri personelin nakit desteği için 2 milyar UAH’ı aşan borçlarla çıkma riski vardı. Bu sorun şimdi çözüldü, ödemeler Kasım sonunda yapıldı. Bu sadece Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ukrayna Verkhovna Rada’nın ilgili komitesinin koordineli çalışmasına bir örnek. Aralık ayında her şey ritmik olmalı.” dedi.

Kremlin, Biden’ın Putin ile yaptığı müzakerelerin sonuçlarını yayınladı

Ayrıca, Savunma Bakanlığı’nın 2022 devlet bütçesinin onaylanmasından önce 2.5 milyarlık bir fon artışı üzerinde anlaşmaya vardığını da vurguladı. Bu, parasal ödeneklerin istikrarlı bir şekilde ödenmesini, askerlere yapılacak sosyal ödemeleri garanti edecek ve bir kademeli artış getirecek diyen Reznikov “Bu nedenle, yıl içindeki temel görevlerden biri, savunma bütçesinde yapısal değişikliklere giderek 2023’te yasaya dahil edilmesidir. Sosyal standartlardaki kalkınmanın seyrini sürdürürken kalkınma harcamalarının payını artırmaktan bahsediyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com