AB Ukrayna’yı seyahat için güvenli ülkeler listesinden çıkardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği büyükelçileri, COVID-19 salgını nedeniyle AB’ye gereksiz seyahatlere getirilen kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmasının tavsiye edildiği ülkeler listesinden Ukrayna’yı çıkardı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre karar bugün Brüksel’de alındı.

Resmi kararın ise önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Karar, Ukrayna’da koronavirüs insidansındaki artışla bağlantılı olarak kabul edildi. Ukrayna, iki haftada bir gözden geçirilen listeye 15 Temmuz’da dahil edilmişti.

30 Haziran 2020’de Konsey, AB’ye zorunlu olmayan seyahatlerle ilgili geçici kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına yönelik bir tavsiyeyi kabul etmişti. Bu tavsiye, üye devletlerin dış sınırlardaki seyahat kısıtlamalarını kaldırabilecekleri ülkelerin listesini içeriyordu.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki güçlü ortaklık Karadeniz’de güvenliğin anahtarıdır

20 Mayıs’ta Konsey, aşılanmış kişiler için belirli muafiyetler getirerek ve üçüncü ülkeler için kısıtlamaları kaldırma kriterlerini gevşeterek devam eden aşı kampanyalarına yanıt olarak değişiklik yapılmasına yönelik bir tavsiyeyi kabul etti. Aynı zamanda, değişiklikler, yeni seçeneklerle ilgili olası riskleri dikkate alarak, yeni bir seçeneğin ortaya çıkmasına veya üçüncü bir ülkedeki durumun bozulmasına hızlı bir şekilde yanıt vermeyi sağlayan bir acil durum frenleme mekanizması oluşturmaktadır.

Konseyin tavsiyesi yasal olarak bağlayıcı bir belge değildir. Üye ülkelerin yetkilileri, bunların uygulanmasından sorumlu olmaya devam etmektedir.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı karar üzerine bir açıklama yaptı

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın AB’nin “yeşil listesinden” çıkarılması, vizesiz seyahatin kaldırılması anlamına gelmediği ve sadece turistik amaçlı seyahatler için geçerli olduğu belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, 5 Kasım’da AB üye ülkelerinin büyükelçileri, AB Konseyi’nin Ukrayna’yı vatandaşları AB’ye zorunlu olmayan (turistik) geziler yapabilecek üçüncü ülkeler listesinden çıkarma kararı hazırladı.

Ukraynalılar neden koronavirüse karşı aşı olmak istemiyor (araştırma)

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde “AB’nin geçici kısıtlamalarının vizesiz seyahatin kaldırılması anlamına gelmediğini ve sadece turistik seyahat için geçerli olduğunu anlamak önemlidir. AB ile açık (“yeşil”) sınırlar konusu, AB Konseyi’nin AB Konseyi Tavsiyeleri tarafından düzenlenmektedir. Zorunlu Olmayan Seyahate İlişkin Zaman Sınırları AB, “Yeşil Listeyi” düzenli olarak günceller ve salgın durumu düzelirse, bir ülkeyi böyle bir listeye geri döndürmeye karar verir.” denildi.

Bu kararın Ukrayna’daki mevcut salgın durumu ve Avrupa’daki durumun genel olarak kötüleşmesi dikkate alınarak alındığı kaydedildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com