Binlerce insanın hayatını kurtaracak: Tüberküloza karşı en yeni ilaç Ukrayna’da tescillendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, tüberküloza karşı en yeni ilaç olan “Pretomanid”i tescil etti. İlaç, ülkedeki binlerce ağır hasta insanın hayatını kurtarmaya yardım edecek.

Sağlık Bakanlığı’nın basın servisi tarafından verilen bilgiye göre bu ilaç sayesinde güçlü ilaçların uygulama sayısını daha kısa sürede 3 doza indirmek mümkün olacaktır.

Yayınlanan mesajda “Ukrayna’da yeni anti-tüberküloz ilacı Pretomanid’in piyasaya sürülmesi, dirençli tüberküloz formlarıyla yaklaşık 1300 kişinin hayatını kurtarmanın yanı sıra en az % 90’ını etkili bir şekilde tedavi etme yeteneği sayesinde tüberkülozlu kişilerin sayısını azaltacak.” denildi.

Kilitlenme bitti: Kiev şehri ve 8 bölge “kırmızı” karantina bölgesinden ayrıldı

Aynı zamanda, Pretomanid dirençli tüberkülozun prevalansını ve ölüm oranlarını azaltmaya yardımcı olacağı, Ukrayna’nın, dünyada bu ilacın kullanımına izin veren beşinci ülke olduğu belirtildi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2020’de Pretomanid kullanımını onayladı.

Basın servisi, “Hastaların hayati bir ilaca erişimini sağlamak için gerekli tüm prosedürleri mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmeye devam ediyor” diye ekledi.

Ukrayna’da her ay 1000-1500 yeni tüberküloz vakası görülmektedir. Ukrayna, dünyada ilaca dirençli tüberküloz yükünün en yüksek olduğu 20 ülke arasındadır.

Yüksek Mahkeme vatana ihanet davasında Yanukoviç’e verilen cezayı onadı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com