Ukrayna’nın mayınlarını temizlemek birkaç yüzyıl sürecek: uzmanlar tahmin karşısında şok oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Mayın temizleme önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 37,4 milyar dolara mal olacak.

Savaşın bir buçuk yılı boyunca mayınlar, bombalar, toplar ve patlamayan diğer mermilerle birlikte Ukrayna topraklarını kirletti. Kirlenen alanın büyüklüğü Amerika’nın Florida eyaleti veya Uruguay kadardır.

The Washington Post, mayın temizlemenin yüzlerce yıl sürebileceğini ve milyarlarca dolara mal olabileceğini yazıyor.

Rusya, Ukrayna’nın devam eden karşı saldırısı beklentisiyle ön cephede yoğun bir şekilde mayın döşüyor ve geçmişte geniş çapta yasaklanmış anti-personel mayınlarını aktif olarak kullanmayı sürdürüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü soruşturmaları, Rus kuvvetlerinin en az 13 tür anti-personel mayın ve bubi tuzağı kullandığını ortaya çıkardı.

GLOBSEC düşünce kuruluşunun yakın tarihli bir raporuna göre, Ukrayna’nın yaklaşık %30’u, yani 107.000 kilometre kareden fazlası, patlayıcılar sebebiyle kirlenmiş durumda. Bu, ülkeyi Afganistan veya Suriye gibi dünyanın en çok mayınlı ülkelerinden daha kirli hale getiriyor.

GLOBSEC tahminlerine göre, bölgenin topoğrafyasına ve patlayıcı konsantrasyonuna bağlı olarak, bir kazıcı günde 15 ila 25 metrekare temizleyebilir. Ukrayna’nın kirlenmiş toprakları o kadar büyük ki, bazı uzmanlara göre şu anda çalışan 500 mayın temizleme ekibinin işi tamamlaması 757 yıl alacak.

Ek olarak, mayın temizleme sadece yavaş değil, aynı zamanda pahalı bir süreçtir. Dünya Bankası tahminlerine göre, Ukrayna’yı mayın temizlemenin maliyeti metrekare başına 2 ila 8 dolar arasında ve önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 37.4 milyar dolara mal olacak. ABD, yalnızca bu yıl Ukrayna’ya bölgeyi mayınlardan arındırmak için 95 milyon dolar ayırdı.

Patlayıcılar aynı zamanda önemli kayıplara da neden olmaya devam ediyor. Şubat 2022’de Rusya’nın geniş çaplı işgalinin başlangıcından Temmuz 2023’e kadar, Birleşmiş Milletler patlayıcılardan kaynaklanan 298 sivil ölümü kaydetti (ölenlerin 22’si çocuktu) ve 632 sivil yaralandı. Uluslararası bir mayın temizleme kuruluşu olan HALO Trust, imha edilmesi gereken 2.300’den fazla mühimmat vakası kaydetti ve bu rakam önemli ölçüde eksik bir tahmin.

Bölgenin mayınlanması ve Ukrayna karşı saldırısı

Ukrayna ordusu, işgalciler tarafından bölgede yoğun bir şekilde mayın döşenmesinin ilerleme için ciddi engeller oluşturduğunu kabul etti.

Rusların aylarca kurdukları yoğun mayınlı savunma hattı, insan kayıplarına neden oluyor ve ortakları tarafından Ukrayna’ya sağlanan muharebe tanklarını ve piyade araçlarını imha ediyor.

Cephede çalışan sağlık görevlileri, kara mayınlarının neden olduğu yaralanmaların artık cephede en yaygın yaralanmalar arasında olduğunu söylüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com