Ukrayna’da hangi kesimler sübvansiyon hakkını kaybedecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da düşük gelirliler için sübvansiyonların sağlanması ve hesaplanmasına ilişkin yeni kurallar, mevcut ve potansiyel alıcılar için birçok soruyu gündeme getiriyor. Kimler sübvansiyon hakkını kaybedecek, kimler alabilir?

Ukrayna Sosyal Politika Bakanlığı en sık sorulan soruları seçti ve kapsamlı cevaplar hazırladı.

Kimler sübvansiyon hakkını kaybedecek?

  • Sübvansiyon başvurusunun yapıldığı yıldan önceki yıl içinde bir defaya mahsus olmak üzere bir daire, bir arsa, bir araba (bir moped veya bir römork hariç), bir defaya mahsus olmak üzere 50 bin UAH tutarından fazla dayanıklı tüketim malları satın aldıysa;
  • 100 bin UAH’dan fazla miktarda banka mevduatı varsa;
  • Son 1 yıl içerisinde 50 bin UAH’dan fazla tutarda döviz ve değerli metal alım satımını yapmışsa;
  • Geliri olmadığını beyan ettiği halde 60 günden fazla bir süredir tıbbi tedavi veya çocuk bakımı haricinde yurtdışında bulunmuş olması halinde;
  • Üç aydan fazla bir süredir konut ve toplum hizmetlerinin ödemesi ve nafaka borcu varsa;
  • Önceki dönem için yasadışı olarak alınan sübvansiyonu geri ödemediyse;
  • Veriliş tarihi itibariyle 5 yaşından küçük bir arabaya sahipse;
  • Üretim tarihinden itibaren 15 yaşında olmayan iki veya daha fazla araca sahip olması halinde;
  • Geliri yok ve aynı zamanda hiçbir yerde okumuyor, çalışmıyor ve işsiz statüsüne sahip değilse.

Bir kişinin sübvansiyon hakkını kaybetmeyeceği banka mevduatı miktarı.

Başlangıçta, miktar 25 yaşama ücreti veya 56 bin UAH eşdeğeri olarak belirlendi. Şimdi bu miktar 100 bin UAH’a çıkartıldı. Aynı zamanda, sübvansiyon tutarı hesaplanırken, mevduatın yerleştirilmesinden elde edilen temettüler toplam gelirde dikkate alınmayacaktır.

Aile fertlerinden bazıları farklı bir adreste veya yurt dışında yaşıyor.

Kayıt yerinde 60 günden fazla bulunmayan ve gelirini beyan etmeyen kişiler, sübvansiyon hakkını kaybeder. Bu nedenle, ya gelir beyannamesi vermek ya da hane halkının yapısını, bir başka deyişle kayıt yerini değiştirmek gerekmektedir.

Bunun için “Ukrayna’da serbest dolaşım ve ikamet yerinin serbestçe seçilmesi hakkında” yasasına göre 30 gün süre tanınır.

Ancak, bir kişi yurtdışında çalışıyorsa ve orada resmi olarak vergi ödüyorsa, tedavi görüyor veya bir çocuğa bakıyorsa, Ukrayna’daki hanesinin düşük gelirli üyeleri sübvansiyon alma hakkına sahip olur.

Bireysel araç sahipleri konut sübvansiyonlarına hak kazanabilir mi?

Bir hane halkının belirli bir üyesinin beş yıldan daha kısa bir süre önce üretilmiş bir arabası veya 15 yıldan daha eski olmayan iki veya daha fazla arabası varsa, bu durumda sübvansiyon tahsis edilmez. Buna göre, bir veya birkaç otomobil 15 yıldan daha yaşlıysa, bu sübvansiyonun atanmasını etkilemez.

Ukrayna’da sübvansiyonun paraya çevrilme süreci 1 Mayıs’ta tamamlandı. Sübvansiyonların paraya çevrilmesi 2019 yılında başladı ve konut sübvansiyonu nakit olarak ancak iki farklı mekanizma ile sağlandı. Son ısıtma döneminde sübvansiyonların % 95’i nakit olarak ödenirken % 5’i (160 bin hanehalkı) Oschadbank tarafından yönetilen nakit dışı ödeme formu ile sağlanmıştır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com