ISW: Rusya, Herson bölgesindeki yenilginin ardından Donetsk bölgesindeki saldırısını hızlandıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Önümüzdeki aylarda Belarus topraklarından Ukrayna'nın kuzeyine bir Rus saldırısı riski düşük.

Uluslararası Savaş Araştırmaları (ISW) analistleri Rusya’nın, önümüzdeki haftalarda Donetsk bölgesindeki saldırısını yoğunlaştıracağını, çünkü oraya ek seferber askeri personellerin ve Herson’dan çekilen kuvvetlerin bir kısmının geleceğini belirtti.

Raporda, “Bölgedeki Ukrayna kuvvetleri yoğun baskı altında olacak ve Kiev büyük olasılıkla bu yenilenen Rus saldırı operasyonlarına karşı savunmak için birlikleri yeniden yerleştirmek zorunda kalacak” denildi.

ISW’ye göre, Rusya Federasyonu’nun lideri Vladimir Putin, muhtemelen Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin komutanı Sergey Surovikin‘i terfi ettirdi ve Donetsk bölgesinin geri kalanını işgal etmesi şartıyla Herson’dan ayrılmasına izin verdi.

Guterres: Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında BM tüzüğü temelinde barış olmalı

Ancak analistler, işgalcilerin çabalarına rağmen önemli bir operasyonel başarı elde etme olasılığının düşük olduğuna inanıyorlar, en fazla Bakhmut’u büyük kayıplar pahasına ele geçirebilirler.

Ukrayna’nın da batı Herson’a gelen muharebe gücünü geri getirmesi, hem savunma hem de karşı saldırı operasyonları için diğer bölgelere yeniden konuşlandırmasının muhtemel olduğu belirtiliyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusları Dinyeper nehri boyunca çeşitli noktalarda takip etmeye çalışabilir, ancak Ukrayna grubunu doğu yakasında destekleme lojistiği çok zor olduğu için bunu yapması pek olası değildir. Bu nedenle, Silahlı Kuvvetler muhtemelen batı yakasındaki kontrollerini pekiştirecek, orada Rusların nehri tekrar geçme girişimlerini caydırmak için yeterli kuvvet bırakacak ve kuvvetleri başka yönlere yeniden dağıtacak.

Donetsk Oblastı’ndaki bir Rus saldırısı muhtemelen Silahlı Kuvvetlerin bazı kuvvetleri o bölgedeki savunmaya yönlendirmesini gerektirecek, ancak Silahlı Kuvvetler muhtemelen restore edilmiş savaş güçlerinin en azından bir kısmını Lugansk Oblastı’ndaki mevcut karşı saldırılarını güçlendirmeye veya yeni bir saldırı başlatmaya yönlendirecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com