Guterres: Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında BM tüzüğü temelinde barış olmalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Guterres Putin'le görüşmesinin ardından: Savaşın yakında biteceğini söylersem yalan söylemiş olurum

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nın bütünlüğünün uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde yeniden sağlanması şartıyla, savaşı sona erdirmek amacıyla Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin yenilenmesi için koşullar yaratmanın önemli olduğunu düşünüyor.

BM basın servisi raporuna göre Guterres, BM ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesinin oturum aralarında Phnom Penh’de (Kamboçya) düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak “BM’nin Ukrayna konusundaki net tavrını” bu şekilde vurguladı.

İlke olarak, Birleşmiş Milletler’deki pozisyonumuz açıktır. Ukrayna’da olanlar, Ukrayna’nın işgali BM Şartı’nın ihlaliydi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlaliydi” dedi.

Ukrayna’da savaş sırasında 400’den fazla kritik altyapı tesisi zarar gördü

Aynı zamanda Guterres, diyaloğun kademeli olarak yenilenmesi için koşulların yaratılmasının önemine dikkat çekti, bu da barışın hüküm süreceği bir geleceğe yol açacak.

BM Genel Sekreteri, meselenin “herhangi bir barış” ile ilgili olmadığını, bunun yerine Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tam olarak restorasyonunu sağlayan BM Şartı temelinde olduğunu açıkladı.

Guterres, “Herhangi bir barış, BM Şartı değerlerine dayalı barış ve uluslararası hukuka dayalı barış değildir” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com