Erdoğan: Barışın en iyi yolu Rusya ve Ukrayna arasındaki diyalogdur

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Semerkant’taki TDT zirvesini takip eden gazetecilerle yaptığı röportajda “Tahıl koridoru” girişiminin bölgede barışın habercisi olabileceğini, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında bir “barış koridoru”nun önünü açabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı son görüşmede Bali’deki G20 zirvesine katılmanın önemine dikkat çektiğini söyleyerek “Putin, durumu değerlendirdikten sonra bir karar vereceğini söyledi. Ardından Moskova’da heyetin başkanlığını Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yapmasına karar verdiler. Bu 2-3 gün içinde Rus liderle diyalog kurma fırsatım olursa, onunla diyalog yollarını ve barışa yönelik atılacak adımları tartışacağım” dedi.

Putin’in Endonezya’daki zirveye katılma kararı hakkında yorum yapmak, Rus lidere ve ekibine saygısızlık olacağını belirten Erdoğan “Bu konu Rus tarafının ayrıcalığı çünkü hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Ukrayna ile savaşında Rus ordusunun asker kaybı 80 bini aştı

Rusya’nın sıradan bir devlet değil, güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak “Elbette bugün Rusya, Batı’dan, özellikle de ABD’den sınırsız saldırılarla karşı karşıya. RF basınca direnir. Aynı zamanda Türkiye, Tahıl Koridoru’nu bir barış yoluna dönüştürmek için çabalıyor” dedi.

Ona göre, Putin’in bu konudaki tutumu tek başına yeterli değil ve konuyu Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir görüşmede gündeme getirmeyi planladığını belirten Erdoğan “Bütün bunlar, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarının barışı yakınlaştırıp yaklaştıramayacağını anlamamızı sağlayacak mı? Şu anda “tahıl koridorunun” etkinliğini korumamız bizim için önemli. Bu aynı zamanda gübre temini için de geçerlidir. Başkan Putin’in hedefi, Afrika’nın yoksul ülkelerine, özellikle Mali, Somali veya Sudan’a öncelik vermektir. Rus lider, bu ülkelere ücretsiz tahıl tedarik etmeyi teklif etti. Bu konuda da aynı hassasiyete hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat anlaşmasının 19 Kasım’da bitip bitmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt olarak, “Anlaşmalara geçici kısıtlama tehdidi bence yanlış bir yol. Müzakerelerde, anlaşma ne kadar uzun sürerse o kadar iyi olduğunu belirttik. Ancak bu konunun kapsamını belirlemek önemlidir. Yani Başkan Putin’in dediği gibi, gıdaya en çok ihtiyaç duyulan Afrika ülkelerine hitap etmek için çaba sarf etmek. Tarım ürünlerini Avrupa’ya göndermek ve Afrika’yı yok saymak adaletsiz bir yaklaşım olur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa ülkelerine tarım ürünleri tedariğinin Rus liderin konumunu olumsuz etkilediğini kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Afrika ülkelerine daha fazla mal teslimatının yoksul ülkelerdeki durumu hafifleteceğinden emin.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com